fbpx

Preživela nosečnica bombnega napada na porodnišnico v Mariupolu povila deklico

Ena najbolj grozljivih podob zvite vojne Vladimirja Putina v Ukrajini (foto: Twitter)

V bombnem napadu na porodnišnico v Mariupolu je bila med ostalimi nosečnicami poškodovana tudi ukrajinska vplivnica, Marianna Podgurskaja, katere prestrašen pogled in sam žalosten prizor je postal ena najbolj srce parajočih podob posledic ruske agresije. Rusko veleposlaništvo je visoko nosečo vplivnico po krivem obtožilo, da je prizor odigrala, zaradi česar je bila poleg vsega deležna sovražnih komentarjev na spletu s strani “Putinovih trolov”. Kljub vsemu pa je ob vseh grozodejstvih za Marianno posvetil žarek upanja, saj naj bi v četrtek v večernih urah rodila punčko.

Po bombnem napadu Rusije na porodnišnico v Mariupolu so po spletu zaokrožile grozovite fotografije iz mesta napada, med katerimi je bila tudi fotografija preživele ukrajinske lepotne vplivnice Marianne Podgurskaje, ki je bila v tistem času v porodnišnici, visoko noseča. Po poročanju tujih medijev je Marianna v četrtek zvečer povila deklico, s tem pa dobila tudi žarek upanja med vsemi grozodejstvi.

Fotografija prizora, na katerem je bila na uničenem stopnišču v pižami medvedka s krvjo, razmazano po obrazu, prekrita s prahom iz bombardirane zgradbe, je zaokrožila po spletu. Rusko veleposlaništvo v Združenem kraljestvu je prizor označilo kot “zrežiran” in lažen, za tem pa so njen profil na družbenem omrežju Twitter preplavili sovražni komentarji trolov, ki jih je mobiliziral Vladimir Putin. Rusija je resničnost fotografije brezosnovno zanikala, češ da je nemogoče, da je bila v tistem času tam, saj naj bi bila porodnišnica prazna in v uporabi “neonacistične” ukrajinske vojaške sile. Ukrajinske oblasti so to zanikale in dejale, da so to dezinformacije.

Preživela bombnega napada, Marianna Podgurskaja (foto: Twitter)

V šokantnem tvitu uradnega računa ruskega veleposlaništva, ki ga je kasneje zaradi kršenja pravil Twitter odstranil, so Rusi trdili, da je bila fotografirana žrtev lepotna blogerka, ki je “igrala dve žrtvi” v vojni propagandi. Rusija je pozneje sploh zanikala bombardiranje bolnišnice in obtožila Ukrajino, da je inscenirala incident. Tiskovni predstavnik Igor Konašenkov je dejal celo, da rusko letalstvo ni izvedlo absolutno nobenih napadov na kopenske cilje na tem območju. Zaradi kontroverznih tvitov so Twitter nekateri pozvali k začasni ukinitvi računa, da bi preprečil širjenje ruske propagande, je pa to komentiral tudi premier Združenega kraljestva Boris Johnson, ki je na to odgovoril: “To je očitno stvar Twitterja, vendar smo bili jasni, da je to dezinformacija.”

Podgurskajeva je ena redkih srečnic, ki je preživela bombni napad, med katerim so umrli trije ljudje, ena od teh žrtev je bila mlado dekle. Med bombnim napadom je bilo ranjenih 17 ljudi, med njimi zdravniki, otroci in bodoče matere, kot je Marianna. Vse preživele nosečnice so preživele, ker so se v času napada po ukazu bolnišničnih oblasti skrivale v kleti, poročajo.

Tanja Brkić