fbpx

Pri Trumpu manj protokola in več neposrednosti

Foto: epa

Prvi nastopi Donalda Trumpa so bili  pod medijskim drobnogledom, še posebno pa so mediji kritično spremljali voščila tujih državnikov, ki so potekala izven obstoječih postopkov. Avstralski premier si je priskrbel osebno telefonsko številko in Trumpu tudi osebno voščil mimo State departmenta.   

CNN poroča, da so do sedaj  s Trumpom govorili predsednik Irske, Avstralije, Kanade, Japonske, Italije, Izraela, Danske, Velike Britanije in Ukrajine. Prav tako naj bi ga kontaktirali iz Egipta, Rusije, Turčije, Francije, Kitajske, Mehike, Argentine, Južne Koreje in Ukrajine. Prav tako je govoril z nemško kanclerko Angelo Merkel, s sekretarjem Združenih narodov Ba Ki-Moonom in savdskim kraljem.

Čestitke so kar deževale
Trumpov tim je objavil, da sta do sedaj Trump in Pence govorila z 29 tujimi voditelji, čeprav ni jasno, ali so govorili z obema ali samo z enim izmed njiju. V resnici je za prvo komunikacijo s tujimi državniki treba slediti diplomatskemu protokolu, ki je nekoliko ušel z vajeti, saj nekateri državniki niso mogli dočakati, da čimprej voščijo Trumpu.

Diplomacija krepi zavezniške odnose
Nenavadna narava Trumpove kampanje je značilnost, ki ga spremlja tudi v obdobje tranzicije in očitno tudi v začetnih stikih s svetovnimi voditelji. Nekdanji britanski ambasador Christopher Meyer je za CNN izjavil, da se mu zdi, da Trump ‘nekako ne upošteva nobenega logičnega zaporedja’ pri komunikaciji s tujimi voditelji, to pa med vrsticami pomeni, da bi moral, kot je to ustaljeno, najprej vrniti klic Veliki Britaniji zaradi zgodovinskih odnosov med državama.

 Meyer je izjavil tudi:  “Rekel bi, da je to le del učenja, ko se novoizvoljeni predsednik uči pravil igre, ko se ta prične odvijati. Kaj drugega bi lahko pričakovali – nikoli ni bil v vladi.” 

(Nekateri) Angleži so užaljeni
Leslie Vinjamuri
, profesorica na londonski univerzi SOAS, je izjavila, da ker je Trump dal prednost pogovoru z Rusijo pred evropskimi državami, je ta gesta prinesla ‘nemir med evropske zaveznike’. “Neizogibno je, da vsak predsednik ZDA  prepozna bistveno vlogo odnosa med Veliko Britanijo in ZDA.” Pikro je še dodala, da bo morda Trumpovo vstopanje v diplomacijo trajalo nekoliko dlje, kot bi bilo treba. Podobno  užaljeno je zvenela angleška premierka v angleških časopisih, ko je novinarjem pojasnjevala, da s Trumpom še ni govorila, ker je še ni poklical.

Kakšen je protokol glede sprejemanja mednarodnih voščil novoizvoljenemu predsedniku?
Mediji so pisali o tem, da se Trump verjetno še privaja nove vloge predsedniškega kandidata in tudi izvoljenega predsednika, republikanec Kinzinger je izjavil, da bo Trumpa ocenil glede na dialog z Rusijo. Utečeni protokol namreč predvideva, da predsednik vrača klice, ki jih prejme zunanje ministrstvo – ti klici pa se odvijajo po nekakšnem zaporedju pomembnosti, postavljenem s strani uradne politike.

Nestereotipna kampanja dokazuje nepolitično osebnost
Trump je razkril, da je prejel zelo veliko klicev iz tujine in da je vedno dosegljiv za tuje državnike. Po njegovem mnenju je javnost razburjena zaradi pretirane publicitete o voščilih iz tujine. Sicer pa je Trumpov pristop res drugačen, bolj neposreden, kar je tudi sam izjavil v prvem nagovoru kot novoizvoljeni predsednik. Takrat je poudaril, da ni politik in da so pomembnejša dejanja kot besede.
A. B.