fbpx

Pričanje duhovnika iz Hostomela: Ruski vojaki so na truplo namestili eksploziv

Foto: Twitter/YouTube

Ko je bil duhovnik Piotr Pavlenko ravno končal z molitvijo nad truplom enega od padlih v Hostomelu in se vrnil v cerkev, so vdrli meščani in mu povedali, da je njegov prijatelj in župan Jurij Pzjljko mrtev.

Pokojni župan je sodeloval pri razvažanju hrane in zdravil civilistom, ko so njihov humanitarni konvoj pričeli obstreljevati ruski ostrostrelci, skriti v večnadstropni stavbi, poroča britanski The Times.

Ko je šel Pavlenko v spremstvu vojakov prevzet prijateljevo truplo, je bilo mogoče videti, da so mu odvzeli oblačila. “Ne dotikajte se telesa, sicer bo eksplodiralo in se boš razstrelil skupaj z njim,” je duhovniku v opozorilo zavpil vojak. Pavlenko se je v šoku skrčil nazaj.

Duhovnik je tako odkril, da vojaki, ki so ubili Pzjljka in voznika Ivana Zorja, niso niti pokopali njunih trupel niti ju pustili pri miru. Namesto tega so prišli iz svojega skrivališča na ubita namestiti eksploziv, da bo ubil tiste, ki bodo prišli po njiju. To je še za en primer grozote, ki jo ruski vojaki izvajajo nad pokojnimi in živimi. Več takšnih trupel, opremljenih z eksplozivom, so sicer odkrili v Irpinu.

Dva dni kasneje prišel do trupla
Ruski vojak, ki je duhovnika opozoril na eksploziv, je verjetno občutil sram, ko je videl, za koga gre. Ko je duhovnik poprosil, če lahko samo odpelje trupla in jih pokoplje, so mu odvrnili, da to žal ni mogoče. Dva dni kasneje, ko so ruski vojaki odšli, so se vrnili po trupla in odkrili, da je bil eksploziv vendarle odstranjen s prijateljevega trupla.

Ukrajinski vojaki in policija, ki so se pomikali po zgradbah, ki so jih zasedli Rusi, so sicer v kleteh in na dvoriščih odkrili nove žrtve, pri čemer so novinarje, ki so jih spremljali, ves čas pozivali, naj se umaknejo, dokler mrtvih ne bodo pregledali pred pastmi v obliki min, ki so namenjene ubijanju in pohabljanju reševalcev.

Grozodejstva v Buči so šokirala svet, a so morda le vrh ledene gore, je opozoril Oleksandr Jurčenko, ukrajinski poslanec, ki je bil včeraj v Hostomelu kot prostovoljec teritorialne obrambe in pomagal mestu, da si opomore od opustošenja, ki so ga povzročili tedni težkih bojev. “Buča ni bila tako močno poškodovana kot Hostomel, vendar so bili zločini namerno storjeni nad civilisti,” je zatrdil in dodal, da  sedaj odkrivajo, da to velja za veliko krajev, ki so jih zasedli Rusi. V krajih, kjer so bili intenzivni boji, kot je Hostomel, je bilo ubitih verjetno več ljudi. V okupiranih krajih, kot je Buča, so bile ženske posiljene, otroci ustreljeni, trupla ljudi povožena.

Sara Kovač