Prigožin bi okrepil prisotnost skupine Wagner v Nigru

Jevgenij Prigožin.

Ruska skupina plačancev Wagner je pripravljena okrepiti svojo prisotnost v Afriki, je povedal njen vodja Jevgenij Prigožin za afriško tiskovno hišo. “Ne zmanjšujemo naše prisotnosti, še več, pripravljeni smo jo okrepiti” je Prigožin dejal za kamerunsko Afrique Media. To je zadnji signal, da Prigožin in njegova skupina ostajajo aktivni v Afriki, kjer imajo še vedno sklenjene pogodbe z nekaterimi državami. 

V glasovnem sporočilu sicer Jevgenij Prigožin ne trdi, da je Wagner že vpleten v državni udar v Nigru, ga pa označuje kot trenutek osvoboditve od zahodnih kolonizatorjev. Poročali pa smo že o ruskih interesih v Afriki in da jih Putin niti ne skriva, od vojaškega sodelovanja do izkoriščanja naravnih virov afriških držav.

Skupina Wagner se je namreč bojevala na strani Rusije in sodelovala v nekaterih najbolj krvavih spopadih z ukrajinsko vojsko. Vendar je bila njegova vloga postavljena pod vprašaj, ko je Prigožin prejšnji mesec uprizoril kratek upor in je Kremelj dejal, da bo zapustil Rusijo in odšel v Belorusijo, kjer so nekateri njegovi borci začeli uriti beloruske sile. Vendar so ga ta teden fotografirali v Sankt Peterburgu med rusko-afriškim vrhom, kjer je bil tudi Vladimir Putin.

“Prišle so nove sile, nadzorujemo ozemlje republike”
Prigožin je za Afrique Mediji potrdil, da je v Srednjeafriško republiko so pred kratkim prispeli novi borci. “Prišle so nove sile, nadzorujemo ozemlje republike,” je dejal.  Zahodne vlade so sicer zaskrbljene zaradi Wagnerjeve vloge v afriških državah, Washington je skupino tudi obtožil izvajanja obsežnih zločinov in jo označil kot kriminalno organizacijo.

Sara Kovač