Prigožin napovedal, da bodo v tem tednu njegovi plačanci zapustili območje Bahmuta

Jevgenija Prigožin (Foto: Twitter)

Nekaj ur po tem, ko je rusko obrambno ministrstvo poročalo o tem, da so plačanci skupine Wagner ob podpori ruskih sil zavzele mesto Bahmut v vzhodni Ukrajini, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavil, da je Bahmut “samo  še v njihovih srcih”. Iz urada Zelenskega so nato sporočili, da je bila njegova izjava napačno interpretirana in da s tem ni bilo potrjeno, da je Bahmut izgubljen. Kyiv Independent danes poroča, da je iz uradnih izjav in izjav vojakov na terenu mogoče sklepati, da so Bahmut ruske enote sedaj dejansko zasedle. Tega pa sicer še ni potrdil tudi uradni Kijev.

Volodimir Zelenski je v pogovoru z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom na vrhu skupine G7 v Hirošimi na Japonskem dejal, da so Rusi uničili “vse”. “Morate razumeti, da ni ničesar,” je dejal. “Danes je Bahmut samo v naših srcih. Na tem mestu ni ničesar,” je bil jasen.

Izjava ruskega ministrstva prek Telegrama je prišla približno osem ur po podobni objavi vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina. Ukrajinske oblasti so tedaj sporočile, da se boji za Bahmut nadaljujejo. Osemmesečna bitka za Bahmut velja za najdaljšo in verjetno najbolj krvavo v vojni v Ukrajini. Do izjave Zelenskega glede stanja v Bahmutu je prišlo, ko je Biden napovedal 375 milijonov dolarjev dodatne pomoči Ukrajini vključno z večjimi količinami streliva, topništva in vozili. “Zahvalil sem se za pomembno finančno pomoč (Ukrajini) iz (ZDA),” je pozneje tvitnil ukrajinski predsednik.

To poteka vojne verjetno ne bo spremenilo
Analitiki pravijo, da ruska zmaga v Bahmutu verjetno ne bo spremenila poteka vojne. Rusko zavzetje zadnjega preostalega ozemlja v Bahmutu “ni taktično ali operativno pomembno,” je pozno v soboto sporočil možganski trust s sedežem v Washingtonu. Inštitut za preučevanje vojne je dejal, da prevzem nadzora nad temi območji “ruskim silam ne daje operativno pomembnega terena za nadaljnje izvajanje ofenzivnih operacij” niti za “obrambo pred morebitnimi ukrajinskimi protinapadi.”

Rusko ministrstvo je z uporabo imena mesta iz sovjetskega obdobja sporočilo: “V taktični smeri Artjomovska so jurišne skupine zasebnega vojaškega podjetja Wagner ob podpori topništva in letalstva južne bojne skupine zaključile “osvoboditev” mesta Artjomovsk”. Ruska državna tiskovna agencija je po navedbah tiskovne službe Kremlja sporočila, da je predsednik Vladimir Putin “jurišnim enotam Wagnerja in vsem pripadnikom ruskih oboroženih sil, ki so jim zagotovili potrebno podporo in kritje, čestital za dokončanje operacije osvoboditve Artemovska”.

Bahmut (Foto: epa)

Pred ruskimi silami je še naprej obsežna naloga, in sicer zavzetje preostalega dela regije Doneck, ki je še pod ukrajinskim nadzorom, vključno z več močno utrjenimi območji. Zaenkrat ni jasno, katera stran je plačala višjo ceno v bitki za Bahmut. Tako Rusija kot Ukrajina sta utrpeli izgube, ki naj bi bile v tisočih, čeprav nobena ni razkrila natančnega števila žrtev. Zelenski je marca v intervjuju za Associated Press poudarjal pomen obrambe Bahmuta, a analitiki pravijo, da bi padec Bahmuta dal le nekaj taktičnih prednosti Rusiji, vendar te naj ne bi bile odločilne za izid vojne.

Prigožin je po poročanju Sky News sporočil, da so njegovi plačanci uspeli zavzeti obljubljeno ozemlje do zadnjega centimetra in napovedal, da bodo po napovedih njegovi plačanci ozemlje spopadov zapustili 25. maja. Kot je napovedal, se vračajo v Rusijo.

Sara Kovač