fbpx

Prihaja nov smrtonosni val covida? Portugalske bolnice se polnijo, zaskrbljujoča je visoka umrljivost

Portugalska bolnišnica (Foto: epa)

Umrljivost je zaradi covida-19 na Portugalskem dosegla dvakratni evropski nivo, zasedenost bolnišnic pa se je povečala za 27 odstotkov v primerjavi s tednom poprej. 

Trend rasti števila hospitalizacij je opažen v vseh starostnih skupinah. Obenem gre pričakovati, da bo glede na porast incidence novih okužb še naprej naraščalo povpraševanje po zdravstveni oskrbi in umrljivost, zlasti med pripadniki ranljivih skupin, poroča The Portugal News.

Spomnimo, da je Portugalska ena izmed bolje precepljenih držav, njihova precepljenost celotne populacije je kar 85-odstotna. Slovenija ima za primerjavo, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, 58,2 odstotno precepljenost, kar je pod svetovnim povprečjem, ki znaša 60,7 odstotka.

Tudi Slovenijo jeseni čaka nov val koronavirusnih okužb, zajezitvene ukrepe pa bi bilo potrebno izvajati že s koncem poletja. Po dosedanjih izkušnjah se virus v jesenskem času širi hitreje, čeprav je v poletnih mesecih več skupinskega druženja. Prav zato lahko pričakujemo tudi večje število hospitalizacij.

Domen Mezeg