fbpx

[Video] Portugalska televizija za vzor, kako se spopasti s koronavirusom, postavila Slovenijo!

Slovenija se je znašla na prestižnem mestu, kar se tiče spopadanja s koronavirusom. Za vzor so nas vzeli celo Portugalci. (Foto: TVI)

Celo na Portugalskem poročajo o tem, kako uspešna je Slovenija pri spopadanju s koronavirusom ter ob tem navajajo, kateri so tisti ukrepi, ki so pripomogli k tako vrhunskemu rezultatu. Kot vidimo tudi po podatkih portugalske televizije TVI24, se Slovenija odlično spopada s covid-19 in je po številu smrtnih žrtev zaradi slednjega prav na repu lestvice. Pri tem je Janševa vlada uspešna celo tako, da so jo, skupaj s Češko, Madžarsko in Slovaško, prav posebej izpostavili!

V nadaljevanju objavljamo kratek izsek iz novic o covid-19 portugalske televizije, kjer je jasno rečeno: “Najbolj izreden primer je ta, da so države, ki so do sedaj bolje nadzorovale okužbo in število smrti, ki so zato lahko hitreje odpravile nekatere omejitve, države iz srednje in vzhodne Evrope ter države na Balkanu. Na Češkem, Madžarskem, Slovaškem in v Sloveniji je bilo zelo majhno število smrtnih žrtev.” Ves čas je v ozadju tudi graf, ki nosi naslov: “Najboljši evropski primeri anti-covida”.

Nadalje v portugalskem informativnem programu govorijo o tem, da obstaja veliko teorij o tem, zakaj imajo omenjene države, med njimi tudi Slovenija, tako dobre rezultate: “In to je prvi argument: odzvali so se res hitro. Samo nekaj dni je minilo med prvim primerom okužbe in prvimi ukrepi. Drugič, zaprli so meje in zaustavili širjenje covid-19.”

Seveda gre levji delež takega rezultata, na katerega bi morali biti vsi ponosni, pripisati prav vladi Janeza Janše, ki je svoje delo začela jemati resno z dnem, ko je nastopila mandat. Nikakor ne gre pozabiti arogantnega odnosa do koronavirusa prejšnjega predsednika vlade Marjana Šarca, ki se je ob porastu prvih okužb sprenevedal, kako težave ni in je do zadnjega odlašal s sklicem SNAV, čeprav ga je opozicija vseskozi rotila, da naj to stori. Sejo SNAV je nato sklical več kot dva tedna kasneje, natančneje 9. marca, kar je le nekaj dni pred tem, preden ga je na mestu predsednika vlade zamenjal Janez Janša.

Prav tako je iz zgornjega tvita razvidno, da je 22. februarja 2020 Janez Janša apeliral na takratno Šarčevo vlado, naj uvede učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo. Čeprav je takrat covid-19 že kazal katastrofalne posledice v naši neposredni soseščini – v severnoitalijanskih regijah Lombardija in Benečija, kjer so vladale izredne razmere, se je Šarec vedel, kot da je koronavirus le navadna gripa in puščal mejo odprto vse do zadnjega možnega trenutka.

Prvi zabeležen primer okužbe s koronavirusom v Sloveniji smo imeli že 29. februarja, in sicer moškega, ki je potoval prek Italije iz Maroka, je pisalo Delo, Slovenija pa je zaprla mejo z Italijo 12. marca ob 22h zvečer, pa še to na vztrajno prigovarjanje takratne opozicije. Na srečo je le dan kasneje, 13. marca, prišla na oblast nova vlada pod vodstvom Janeza Janše, ki je dobesedno čez noč pričela s sprejemanjem ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Barbara Majdič