fbpx

Nove podrobnosti krvavega pohoda: Mateen je redno zahajal v gejevski klub, kjer je izvedel pokol

Foto: Twitter

Omar Mateen, ki je v nedeljo v Orlandu ubil 49 ljudi, 53 pa jih je ranil, naj bi redno zahajal v gejevski klub, kjer je izvedel strelski pohod. Tam je po navedbah rednih gostov pil, se prepiral in govoril o svoji družini. Spregovorila je tudi njegova nekdanja žena, ki je Omarja opisala kot neuravnovešenega in nasilnega človeka.

Agenti FBI sicer zatrjujejo, da še ni znano, ali je tja zahajal zato, ker je imel tudi sam homoseksualna nagnjenja ali pa zato, ker si je ogledoval teren za napad.

Da je imel napadalec homoseksualna nagnjenja, pa dokazujejo trditve Kevina Westa, ki zatrjuje, da mu je Omar pisal preko aplikacije Jack’d, ki je namenjena iskanju zmenkov za homoseksualce. Njegovo spolno usmerjenost je potrdilo tudi njegovo nekdanje dekle. West je v klubu, kjer se je zgodila tragedija, le eno uro pred streljanjem odložil svojega prijatelja. Omarja je videl oblečenega v črno, med hojo pa se je pogovarjal po telefonu. Ena od prič pa je dejala, da je Mateena v klubu videla vsaj desetkrat.

Občasno je pregloboko pogledal v kozarec
“Včasih je sedel v kot in v tišini pil sam, včasih pa je bil tako pijan, da je kričal čez ves klub,” je dejal Ty Smith, ki je bil prav tako priča napadu. Ob tem je dodal, da se niso velikokrat pogovarjali z njim, spominja pa se, da je govoril o svojem očetu. Prav tako je gostom povedal tudi, da ima ženo in otroka, poroča USA Today.

Oče islamista Seddique Mateen še vedno vztraja, da napad njegovega sina ni motivirala radikalna islamistična ideologija. 29-letnika oče opisuje kot “dobrega sina”, zato mu ni jasno, kaj se je z njim zgodilo. “Ni bil radikalen, še brade ni imel,” je novinarjem zagotavljal oče, poroča Večernji list. 

Mateenov oče je izredno vpliven človek
Oče pojasnjuje tudi, da je Omar do orožja prišel preko svojega delodajalca. Zaposlen je bil sicer kot varnostnik v večjem varnostnem podjetju.

Seddique je rodni Afganistan zapustil po sovjetski invaziji v začetku osemdesetih let. Njegov sin Omar je bil rojen v New Yorku, nato pa se je družina preselila na Florido. Mateen starejši je navezan na svojo domovino, kjer velja za zelo vplivnega človeka, kljub temu da je že desetletja v Združenih državah.

Nekdanji sošolec: Bil je prijeten in zgovoren mladenič
Omar Mateen je v zadnjih letih dvakrat potoval v Savdsko Arabijo, kjer se je v Meki udeležil romanja. Še vedno se pojavljajo številna vprašanja o tem, kaj je bil resničen motiv za takšen napad. Po pričevanju njegovega sošolca iz srednje šole, Samuela Kinga, je bil Omar prijeten in zgovoren mladenič. Tudi na skupinski fotografiji iz tistega časa od svojih vrstnikov na noben način ne izstopa. King je z Mateenom ostal v stikih tudi po koncu šolanja, saj sta se zaposlila v istem trgovskem centru.

Mateen naj ne bi imel nobenih težav s tem, da je bil King odkriti homoseksualec, saj sta bila kljub temu v dobrih odnosih. Tudi večina njunih sodelavcev je bila po besedah Kinga homoseksualcev. “Več kot očitno ni imel ničesar proti homoseksualcem. Nikoli ni kazal sovraštva do nas. Vedno se je nasmehnil in vljudno pozdravil,” je pojasnil King. Ob tem je dodal, da se je to očitno potem spremenilo.

Vedno si je želel postati policist
Omarjev sošolec iz osnovne šole Sean Chagani pa se ga spominja po tem, da si je vedno želel postati policist. To mu ni uspelo, saj naj ne bi opravil sprejemnih testov. Tudi Chagani pri Omarju ni nikoli opazil nobenih znakov homofobije. Kot še pojasnjuje nekdanji sošolec, pa je Mateen užival steroide, saj se je ukvarjal z bodybuildingom. Prepričan je, da so na njegovo spremembo vedenja vplivale prav te substance.

Nekdanja žena: Na začetku ljubeč in zabaven, nato pa …
Mateenova prva žena Sitora Yusifiy, ki jo je spoznal na družabnem omrežju MySpace, je medijem dejala, da je veliko časa preživel v telovadnici. “Redno je telovadil in imel svojo vero,” je pojasnila. Po njenih besedah pa naj ne bi nikdar kazal radikalnih prepričanj.

V začetku njune zveze je bil ljubeč in zabaven, po poroki pa se je po njenih besedah vse spremenilo. “Nekaj mesecev po poroki sem opazila njegovo nestabilnost, njegovo bipolarno motnjo. Bil je hitre jeze, kmalu sem se začela bati za svojo varnost,” je dejala Sitora. Kmalu jo je pričel tudi fizično zlorabljati, prepovedal pa ji je tudi stike z njeno družino. Nato je začel izražati sovraštvo do homoseksualcev.

Prav tako je vsak mesec morala svojo plačo izročiti direktno njemu, hišo pa je lahko zapustila le, ko je šla v službo. Zato se je po nekaj mesecih odločila, da ga bo zapustila, pri tem pa ji je morala pomagati njena družina, saj se ga je zelo težko znebila, poroča Daily Mail. 

Nina Knapič