Prihajajoče ameriške volitve: “To ne bodo boji, to bo mesarsko klanje”

Gostje v oddaji Signal

Ali bomo priča ponovnemu spopadu med Donaldom Trumpom in Joejem Bidnom? V oddaji Signal so gostje dr. Igor Lukšič, dr. Igor Kovač in dr. Bogomil Ferfila analizirali različne vidike tega političnega spopada in kako bodo te volitve v prihodnosti izoblikovale ZDA ter njen vpliv na svetovno dogajanje. V začetku so pojasnili, kako potekajo ameriške predsedniške volitve, in poudarili, da gre za kompleksen sistem. “To so posredne volitve, leto prej se že začne razglašanje kandidatov in v tem času zbirajo sredstva, je pojasnil Lukšič, Kovač pa je dodal, da obstajata dva tipa primarnih volitev.

Bogomil Ferfila je dejal, da se na prvi pogled zdi, da sta glavna kandidata Joe Biden in Donald Trump in dodaja, da že 30 let spremlja in komentira ameriške volitve in takšne zmede še ni bilo. “Dejstvo je, da je za oba kandidata dokaj negotovo, če bosta res kandidata. V primeru demokrata Joe Bidna, demokratska stranka sploh ne organizira primarnih volitev, vendar je dejstvo, da so prišli na plano njegovi koruptivni in čudni posli za časa njegovega podpredsedniškega mandata in obtožbe se kopičijo,” pravi Ferfila. Spodnji dom kongresa je pričel postopek njegove odstavitve in možno je, da se to zgodi ali pa tudi, da Biden sam odstopi. “Po drugi strani imamo Trumpa, ki ima podporo pri republikanskih volivcih, medtem pa 60 odstotkov demokratov meni, da Biden ne bi smel še enkrat kandidirati.”

Opozorili so še na obnašanje vodstva demokratske stranke. “Ne le da ne želi primarnih volitev, niti debat niso razpisali. Ko bo pritisk družbe in medijev prevelik, da vodstvo ne bo več moglo podpirati Bidna, bo verjetno prišlo do odstopa,” dodaja Igor Kovač.Ne gre toliko za osebe, kot gre za spopad kapitalskih blokov ZDA za prevlado,” pa meni Igor Lukšič. “Kakšen tip sveta si ti kapitalski bloki predstavljajo, kako vidijo zlasti vojno v Ukrajini, relacijo do Kitajske in Afrike. Vidimo, da so tu Bidnovci bolj agresivni.” Lukšič še meni, da bo Biden kandidat, razen če biologija ne naredi svoje.

Kdo so republikanski kandidati?
Kovač je omenil Viveka Ramaswamya, ki je zanj najbolj primeren kandidat, pravi da je zelo izobražen in uspešen podjetnik. Ferfila pa je naštel še guvernerja Rona DeSantisa, češ da ima veliko podporo, in Nikki Haley, ki pa ima precej sredinska stališča. Mike Pence ima veliko težav z zunanjo politiko, meni Ferfila – ima radikalna stališča glede Izraela, Irana, Kitajske, Tajvana. Ključna stvar, ki jo je pri kandidatu Trumpu izpostavil Ferfila, so njegove izjave glede splava, saj da je sedaj omilil stališča, ki jih je imel leta 2016 – to je vzpodbudilo paniko pri demokratih, ki računajo, da bodo na podlagi splava pridobili Belo hiši.

Lukšič ob tem pravi, da je Trumpa nemogoče uničiti in da “mašine”, ki jo ima v vseh državah, noben republikanski kandidat ne more razgraditi ali pridobiti na svojo stran. Bolj ali manj je jasno, da bo republikanski kandidat Trump, meni. Enakega mnenja je Kovač, da ima Donald Trump več kot 45 glasov na republikanski strani. Pri Trumpu pa je Ferfila opazil, da je ravno obratno kot pri Bidnu, saj ima slabšo podporo pri vodstvu in večjo pri volivcih. “Vendar ni zanemarjati sodnega sistema – če bo demokratom, sedanji garnituri, uspelo Trumpa obsoditi, bo propadel.”

Financiranje političnih kampanj
Lukšič je v oddaji Signal spregovoril tudi o financiranju političnih kampanj – ali imajo milijonarji prednost (Trump)? “To je pri njih pogoj, če nisi milijonar, ne moreš stopiti v nobeno tekmo, in če nisi umeščen v kapitalski blok”. Treba je zbrati resno podporo, ki se meri v denarju, meni. Za vstopni pogoj za senat leta 2022 je bilo deset milijonov, za predsednika države bo kmalu na teden 10 milijonov dolarjev pogoj. Tudi Kovač se s tem strinja in dodaja, da je Trump le za sodne procese iz kampanje plačal 20 milijonov dolarjev, kar pa je tudi strategija demokratov – izčrpavanje časovnih in energetskih sredstev Trumpa kot osebe.

Katere so teme, ki jih pričakujemo v sklopu ameriških volitev
Lukšič je naštel teme, kot so kontrola orožja, migracije, vprašanje zdravstvene ureditve, LGBT, kriminal. To so teme, ki so jih že najavili, niso pa glavne teme, ki bi si jih prebivalci želeli, kot so naraščajoča revščina, odvisnost od mamil, problem izobraževanja, stanje demokracije. Kovač je pri tem dodal, da opaža pomanjkanje domoljubja v ZDA.

“To niso boji, to je mesarsko klanje”
Na koncu so spregovorili tudi o državah v ZDA, kjer pričakujejo največje boje, in to so tiste, kjer je Trump v prejšnjih volitvah dobil največ podpore. To bo zanimiva predstava, odločali pa bodo kapitalski bloki, ponavlja Lukšič in dodaja, da to več niso boji, ampak mesarsko klanje. S tem se strinja tudi Kovač, da bo mesarsko klanje v državah, kjer je zmagal Trump – kjer bodo kampanje od hiše do hiše, odvisno bo tudi od aktivistov in prostovoljcev. Obetamo si zanimivo obdobje.

A.G.