Priljubljenost Alternative za Nemčijo je v skokovitem porastu

Plakat stranke Alternativa za Nemčijo. (Foto: wikimedia)

Stranka Alternativa za Nemčijo, je od zadnje javnomnenjske raziskave RBB zabeležila neverjeten skok za 9 točk v deželi Brandenburg, pri čemer stranka zdaj beleži rekordnih 32 točk. 

Do volitev v zvezni deželi Brandenburg, ki sicer obdaja prestolnico Berlin, je še leto dni časa. Volitve so predvidene za 22. septembra 2024, rezultat pa kaže na to, kako daleč je stranki uspelo priti na vzhodu države. Nazadnje, ko je RBB aprila opravil anketo Brandenburg Trend, je AfD dosegla le 23 odstotkov. Zadnji rezultat je za Afd boljši le še na Saškem, kjer je s 35 odstotki prav tako na prvem mestu, poroča Remix News.

Opazen je razkorak med drugimi strankami in AfD, pri čemer drugouvrščeni socialdemokrati (SPD) za AfD zaostajajo za celih 12 točk. 18 točk podpore pa beležijo krščanski demokrati, ki so v tej nemški zvezni državi člani koalicije. Od zadnje javnomnenjske raziskave so sicer izgubili pet točk podpore. Zeleni, ki so prav tako v koaliciji, pa imajo osem točk podpore.

Stranka Alternativa za Nemčijo, je po zadnjih javnomnenjskih raziskavah najbolj priljubljena stranka v zvezni deželi Brandenburg. (Foto: Twitter)

To pomeni, da navedene tri stranke, nebi imele več dovolj podpore za ohranitev koalicije, če bi bile volitve zdaj. Anketa pa je še pokazala, da je kar 57 odstotkov vprašanih izrazilo nezadovoljstvo z deželno vlado SPD-CDU-Zeleni, le 38 odstotkov pa je z njo zadovoljnih. AfD je sicer v splošnem močna na vzhodu države, kjer je na prvem mestu v štirih od petih zveznih dežel.

Domen Mezeg