fbpx

Primer dveh zveznih držav ZDA z “levim” in “desnim” voditeljem, ko pride do covid-19

Foto: epa

Ko pride do soočanja s koronakrizo je postalo očitno, da sovražna nastrojenost medijev do desnice ni samo slovenski unicum. Zanimiva primerjava se ponuja med soočanjem s pandemijo covid-19 na Floridi in New Yorku. Ameriški zvezni državi, ki imata relativno podobno število prebivalcev žanjeta različne rezultate. Florida je uspešnejša od New Yorka, a tega po poročanju osrednjih medijev ne bi zaznali. Medtem, ko newyorškemu guvernerju Andrewu Cuomu pojejo hvalospeve zaradi njegovih nastopov, floridskega guvernerja Rona DeSantis stalno napadajo. Prvi je demokrat, drugi republikanec.

“Florida in New York sta državi s podobnim številom prebivalcev, a dramatično drugačnim pristopom do pandemije covid-19,” so zapisali pri The Daily Signal.

V New Yorku so potrdili preko 353 tisoč okužb, skoraj 23 tisoč ljudi je umrlo. V Floridi je okuženih skoraj 47 tisoč ljudi, umrlo je vsega nekaj čez dva tisoč ljudi. New York ima okoli 20 milijonov prebivalcev, Florida 21,5 milijonov.

Mediji pojejo hvalospeve Cuomu
Čeprav številke govorijo zase, pa dejstva nikoli niso zanimala osrednjih medijev, ki so tako kot v Sloveniji, tudi v ZDA levosučni. Tako guverner New Yorka Andrew Cuomo, iz vrst demokratov žanje hvalo za svoje nastope na novinarskih konferencah, medtem ko guvernerja Floride Rona DeSantisa, republikanca, stalno kritizirajo.

Vsekakor je opazna tudi razlika v pristopu pri spopadanju s koronakrizo, medtem ko iz DeSantisovega kabineta sporočajo, da guverner zna interpretirati podatke in se posluževati znanosti, da bi kar se da čim bolj uspešno prebrodili zdravstveno krizo, Cuomo krivdo za katastrofo v njegovi zvezni državi vali na zvezno vlado, ki naj ne bi dovolj hitro ustavila letov iz Evrope. Kitajske si Cuomo ne upa omeniti. Ravno tako je lažje zvaliti krivdo na Trumpa, čeprav bi sam lahko storil isto, in bi če bi to poskušal storiti Trump zagnal vik in krik, kako posega v njegove guvernerske pristojnosti.

Razlog za ogromno število okužb oblasti v New Yorku pripisujejo veliko številčnejšemu testiranju in dejstvu, da je od januarja do marca v zvezno državo priletelo okoli 13 tisoč letov iz Evrope z okoli dvema milijonoma potnikov.

Florida uspešnejša
Direktor Centra za podatkovno analizo z Heritage Foundation, Norbert Michel po drugi strani priznava, da je Florida v soočanju s covid-19 veliko bolj uspešna kot New York. “Florida ima veliko manj smrti na sto tisoč prebivalcev od New Yorka, to drži celo, ko iz podatkov države New York odstranite mesto New York, čeprav so potem razlike manjše.”

Guverner Floride Ron DeSantis (foto: EPA)

Kar pa ne gre spregledati, je dejstvo, da z razliko od ostalih krajev, v mestu New York še naprej deluje javni potniški promet. Podzemno so zaprli šele 5. maja ponoči za sterilizacijo. Ravno tako so starejše s potrjeno okužbo novega koronavirusa pošiljali nazaj v domove za starejše.

Ivan Šokić