fbpx

Tudi ekstremna levica v Nemčiji poziva k revolucionarnemu boju v času epidemije

Stranka Levica ima p (Foto: epa)

Podobne težave kot v Sloveniji imajo z ekstremističnimi pripadniki tudi v Nemčiji. V preteklih dneh smo tudi v našem mediju poročali o protestih, ki jih je izvajala v času korona krize ekstremna levica po nekaterih nemških mestih, toda policija je tiste, ki niso spoštovali omejitvenih pravil, po hitrem postopku prijela. Tako so se na svetovnem spletu pojavljali pozivi levih skrajnežev, ki so zahtevali od svojih sodržavljanov zlorabo izrednega stanja v času korona ukrepov v Nemčiji. 

Levičarski skrajneži imajo po vseh državah podoben način delovanja, najraje pa izkoriščajo trenutke krize. Če se v Sloveniji ne ozirajo na omejitvene ukrepe, ki preprečujejo širjenje smrtno nevarnega koronavirusa in hkrati širijo protivladno propagando po socialnih omrežjih, pa ni po poročanju nemškega medija Frankfurt Allgemeine Zeitung  nič drugače z nemškimi socialisti – ti celo pozivajo k odporu in plenjenju.

V zadnjih dneh se je platformi “Indymedia” pojavilo več besedil, ki so pozivali k kriminalnim dejanjem ropanja. Platforma Indymedia je nastala leta 1999 po antiglobalističnih protestih v ameriškem mestu Seatlle. Stran pa je postala pribežališče za anarhiste, antiglobaliste in levičarske skrajneže. V Nemčiji deluje stran Linkusten, kjer nemški člani radikalnih gibanj pišejo tekste, pozive za rušenje kapitalizma. “Zdaj se je končno zgodil destabilizirajoč dogodek, ki bi lahko blokiral kapitalistični sistem,” piše uporabnik Antycalypse. V FAZ izpostavljajo, da v svojem tekstu govori o “kapitalističnem telesu”, v katerem se virus širi z enako hitrostjo kot v človeškem telesu.

Levičarski ekstremisti so pozivali, da se mora situacija poslabšati za njihove revolucionarne izbruhe
Če je prebivalstvo zdaj sledilo pozivom vlad in ostalo doma, je bil to le “nov dokaz poslušnosti”, piše med drugim omenjeni radikalni uporabnik. Ob tem lahko zapišemo, da se je kakršnakoli druga taktika razen prisilne karantene izkazala za neuspešno. S karanteno pa so se preprečili predvsem medčloveški stiki, ki so bili glavni prenašalec virusa covid-19.

Aretirani nemški skrajnež. (Foto: epa)

Uporabnika tako ne zanima, da bi se manj ljudi okužilo in ostali zdravi. Njihov edini cilj je povzročitev nemirov in kaosa na nemških ulicah. “Trenutno moramo storiti prvo, da komuniciramo in se ne izoliramo. Počakati morate, da se situacija poslabša. Poskusimo dati svoj revolucionarni prispevek k izbruhom jeze,  protestov, ropov in nemirov.” Po poročanju nemškega medija naj bi poziv prišel iz Italije in se širi na spletni strani “Indymedia”.

V Nemčiji je stranka AfD zahtevala prepoved delovanja antiglobalistične strani Indymedia
Pozivi k nasilju levih skrajnežev so že vrsto let objavljeni tudi na zgoraj omenjeni spletni strani “Linksunten”, ki je zdaj prepovedana. V nemškem mestu Leipzig pa so izbruhnili nemiri v znak protesta. Učinek korona krize za izkoriščanje ideoloških bojev se med levimi skrajneži ne misli nehati. Po njihovem mnenju nevarnost ne izvira iz virusa, ampak iz reakcije oblasti. Med drugim jih je zmotila pomoč vojske, zaprtje meja in nadzor nad državljani. “Vsem aktivistom, ljudem s srcem, čas je da ohranite sposobnost delovanja. Bodite pripravljeni. Uničimo jih,” je zapisal uporabnik Revolucionarna protitelesa.

A vsi ne delijo istega mnenja in simpatiziranja s skrajnimi levičarji. Ena izmed njih je tudi namestnica poslanske skupine AfD Beatrix von Storch, ki je zahtevala prepoved delovanja spletne strani Indymedia. Na zahtevo poslanke so se oglasili tudi v nemškem notranjem ministrstvu, kjer so sporočili, da ne premišljujejo o zaprtju spletne strani Indymedia.

Luka Perš