fbpx

Primer nemške Madeleine McCann rešen po 15 letih, ko so policisti odkrili DNK neonacističnega morilca na njenem trupelcu

Fotografija Peggy Knobloch. Foto: epa

Trupelce 9-letne Peggy Knobloch, ki je izginila leta 2001, so našli šele letošnjega julija. Ob tej tragični novici, ki je pokopala vsakršne upe, da bodo Peggy našli živo, pa so našli vsaj DNK moškega Uweja Böhnhardta, morilca deklice iz vrst neonacistov.

Böhnhardt in njegov pomočnik Uwe Mundlos sta sicer novembra 2011 po bančnem ropu naredila samomor, je pa pripravljena resnico povedati nemška “nacistična nevesta” Beate Zschäpe. Sodnikom je rekla, da hoče pričati v zvezi z brutalnim umorom 9-letnice in da je bila punčka žrtev enega od njenih ljubimcev.

Böhnhardt in njegov pomočnik Uwe Mundlos sta storila samomor po tem, ko sta oropala banko, in sicer z namenom, da bi financirala svojo nacionalsocialistično podzemno celico, ki je bila namenjena izvozu imigrantov iz Nemčije. Oba umrla sta bila sicer ljubimca Zschäpejeve, ki jo nemški mediji imenujejo kar “nacistična nevesta”, po aretaciji pa so na njenem računalniku našli tudi pornografske slike ter nacistično propagando.

Je v umor vpletena tudi “nacistična nevesta”?
Modrooka Peggy je takoj po izginotju postala najbolj znana pogrešana deklica v državi, mnogi so ji rekli kar nemška Maddie McCann. Po opravljeni DNK-analizi pa so v Nemčiji ugotovili, da ji je življenje vzel neonacistični množični morilec Uwe Böhnhardt. Proti 41-letni Beate, ki je edina preživela iz te tolpe, pa sicer poteka postopek na sodišču zaradi njene vloge pri umoru desetih priseljenih poslovnežev in policistke. Policisti so sicer na njenem računalniku odkrili več indicev, ki povezujejo smrt male Peggy z Böhnhardtom.

Kljub temu, da želi Beate v zvezi z umorom punčke pričati le kot nekdo, ki ji je morilec zaupal svoje grehe, pa je dejstvo, da so v razbitinah prikolice, ki je bila skrivališče neonacistične trojice, našli številne otroške igrače, vključno z medvedkom, ki jih je Zschäpejeva zažgala po samomoru svojih ljubimcev. V tem skrivališču pa je policija našla tudi družabno igro Pogromoly – gre za sestavljenko besed pogrom in Monopoly – v kateri je zmagovalec tisti igralec, ki prižene največ Judov v plinsko komoro.

Njeno trupelce le 10 kilometrov stran od domače hiše
Peggy je izginila leta 2001 na Bavarskem, njeno trupelce pa so našli šele letošnjega julija v gozdu, ki se nahaja 95 kilometrov od mesta Eisenach. Njeno izginotje Nemce preganja na skoraj enak način kot primer Maddie McCann Britance. Peggy so nazadnje videli 50 metrov od vhodnih vrat njenega doma v bavarskem Lichtenbergu na dan njenega izginotja 7. maja 2001. Potem ko so starši prijavili izginotje, je na stotine vojakov in policistov prečesalo širše področje okrog njenega doma tudi z letali, opremljenimi s kamerami za toplotno slikanje. Toda njena usoda se je razjasnila šele letošnjega julija, ko je nabiralec gob nepričakovano naletel na njeno trupelce v gozdu, ki se nahaja zgolj 10 kilometrov stran od njenega doma. Daily Mail poroča, da so njen osamljen grobek motile le divje živali.

Za umor Peggy so obtožili napačnega
Za morilca male Peggy je bil že leta 2004 spoznan za krivega duševni bolnik Ulvi Kulac in bil obsojen na dosmrtni zapor. Leta 2014 so ga sicer oprostili krivde, a kljub temu je odkritje DNK-ja 34-letnega Böhnhardta na trupelcu Peggy ustvarilo pravi medijski ognjeni vihar. Bild ob tem poudarja, da se Peggyjin rojstni kraj nahaja neposredno med Zwickauom, kjer je imela Böhnhardtova nacionalistična celica svojo bazo, in Nürnbergom, kjer so se zgodili prvi umori, ki jih je skupina opravila leta 2000. Sicer pa bo “nacistična nevesta” na sodišču v zvezi s tem primerom pričala 5. decembra in takrat se bo razjasnila tudi povezava med mrtvo deklico in njenim zlobnim gangsterskim fantom.

Marjanca Scheicher