fbpx

Priporočilo švedskih policistov: Ženske, če nimate spremstva, raje ostanite doma

Vir: Youtube

Policisti na severu Švedske so se odločili za nenavadno potezo. Potem ko je v mestu Östersund prišlo do več spolnih napadov, ki jih naj bi zagrešili “tujci”, je policija ženskam svetovala, naj ob večerih ne hodijo iz hiš brez spremstva. 

“Še nikoli nismo videli česa takega,” so povedali predstavniki policistov iz Östersunda, mesta, ki šteje zgolj 45000 prebivalcev – približno toliko kot Velenje z okolico. Na novinarski konferenci, ki so jo organizirali zaradi “nenavadnega” dogajanja, so še povedali, da je samo v dveh tednih prišlo do osmih spolnih napadov, ki naj bi jih zagrešili napadalci “tujega videza”.

“Primeri spolnih napadov in poskusov posilstev, ki so se zgodili v zgodnjih jutranjih urah, so običajno vključevali skupine, v katerih so bili po trije moški,” je dejal direktor lokalne policijske uprave Stephen Jerand, ki je izpostavil še neko drugo zanimivost, in sicer da niti eden izmed domnevnih posiljevalcev ni bil pijan.

Do zadnjega napada je prišlo v nedeljo v zgodnjih jutranjih urah. Žrtev napada je bila mlada ženska, ki so jo napadli trije mladi moški. Okoli 1. ponoči so jo napadalci zbili na tla, jo poskušali sleči, vendar jim ni uspelo, saj se je z njimi borila in jim na koncu uspela tudi pobegniti. Napadalce je opisala kot visoke, mlade fante, ki so govorili švedsko, a s tujim naglasom. Policija je le nekaj ur kasneje prejela še eno prijavo spolnega napada iz iste soseske, poroča Daily Mail

Ženske: Na to rešitev ne bomo pristale
Priporočilo policije pa je že naletelo na hude odzive  javnosti, ki v en glas trdi, da tisti, ki bi se morali prilagoditi svojim napadalcem – niso ženske, temveč napadalci. “Nasprotujem rešitvi, ki narekuje ženskam in otrokom, naj ostanejo doma, to ne bo nikoli rešitev za nas,” je dejala občinska komisarka AnnSofie Andersson.

Ž. K.