Afera v ZDA razkrila, kako je globoka država želela omogočiti zmago Hillary Clinton, v zaroto proti Trumpu vpleten tudi Obama

Foto: epa

Novo razkrita sporočila med ljubimcema iz vrst FBI so razkrila, kako so agenti, ki naj bi preiskovali Hillary Clinton, v resnici poskušali prikriti vse nepravilnosti in njene napake. Kar je še huje, v zaroto proti Donaldu Trumpu je bil vmešan tudi nekdanji ameriški predsednik Barack Obama, ki je želel o celotni zadevi biti na tekočem.

V seriji na tisoče SMS-sporočil, do katerih so prišli v Fox Newsu, posebna agenta FBI Peter Strzok in Lisa Page v dopisovanju izražata svoje zaničevanje do predsednika Trumpa. Agenta sta kljub svojim neutemeljenim predsodkom sodelovala v Muellerjevi preiskavi o ruski vpletenosti v ameriške volitve. Kar je najbolj sporno v celotni zadevi pa je njuna povezanost s Clintonovim klanom, saj sta Strzok in Pageova želela na vsak način doseči izvolitev Hillary Clinton, zaradi česar sta bili pripravljena celo ovirati lastno preiskavo Clintonove.

V svoji korespondenci sta Strzok in Pageova predsednika Trumpa in republikance obkladala z barvitim naborom žaljivih izrazov. Potem, ko je žena enega od namestnikov direktorjev FBI Jill McCabe izgubila na volitvah v Virginiji, je Strzok prebivalce zvezne države oklical za “hribovce” in se muzal, kako tudi v Virginiji počasi prihaja do procesa gentrifikacije. Žaljiv odnos do polovice volilnega telesa v ZDA pa ni največji problem agentov FBI. Tako sta Strzok in Pageova cel mesec zavlačevala, preden sta takratnega direktorja FBI Jamesa Comeyja seznanila z novo odkritimi informacijami v zvezi s preiskavo Hillary Clinton.

Huje od afere Watergate
Ko je na volitvah zmagal Trump, je Pageova zapisala: “OMB, TO JE J…NO GROZLJIVO.” Strzok je v svojem odzivu priznal, da je depresiven. Pozneje istega meseca je Pageova zapisala: “Kupila sem vse predsednikove može. Moram osvežiti spomin na [afero] Watergate.” Ta sporočila so pripravila preiskovalce v senatu, da se poglobijo v delo dveh agentov FBI, ki sta trenutno pod drobnogledom. Zdi se, da sta se svojih dejanj zavedala tudi sama, saj je bilo zadnje poslano sporočilo lani v juniju, ko je Pageova Strzoka prosila, naj ji nikoli več ne piše.

Peter Strzok in Lisa Page (vir: Twitter)

Nedavno objavljeni memorandum o sodelovanju FBI in Bele hiše je razkril mnoge nepravilnosti, ki so davno presegle razmere zgodovinske afere Watergate. V memorandumu je izpostavljeno, da so agenti FBI, posebni tožilci, volilni štab Hillary Clinton in tudi predsednik Obama sodelovali pri ustvarjanju teorije zarote o ruski vpletenosti v ameriške volitve, da so lahko prisluškovali volilnemu štabu Donalda Trumpa.

Ivan Šokić