fbpx

Pritlehnost francoske vlade: Namesto jasne prepovedi spolnih odnosov z osebami, mlajšimi od 15 let, podali nejasno definicijo novega zločina

Slika je simbolična (Foto: iStock)

Francoska vlada si je premislila glede kriminalizacije spolnih odnosov odraslih z osebami, mlajšimi od 15 let, kar je v državi zbudilo val ogorčenja. Vlada se je odločila za alternativno ubeseditev, ki pa je brezoblična in povzroča zmedo.

Predlagana zakonodaja, ki jo je na veliko v marcu napovedovala ministrica za enakost Marlene Schiappa, je sprva obljubljala, da bo dvignila starost privolitve v spolni odnos na 15 let. Razlog za to naj bi bila ogorčenost javnosti nad sodiščem, ki je ovrglo obtožnico proti moškemu, ki je posilil 11-letnico, ker naj bi bil spolni odnos med njima prostovoljen.

Novi zakon tako starosti za pristanek na spolni odnos ne postavlja izrecno nad 15 let, temveč po poročanju RT ustvarja nov prekršek v obliki “kršitev spolne nedotakljivosti mladoletne osebe s penetracijo”.

Francoska ministrica za enakost Marlene Schiappa (Vir: Twitter)

Novi zločin naj bi se kaznoval z desetimi leti zaporne kazni, kar pa je občutno manj od 15 do 20 let zaporne kazni za posilstvo. Slednje je v Franciji pravnoformalno definirano kot “kakršenkoli akt spolne penetracije, storjen na nekomu z uporabo sile, prisile, grožnje ali presenečenja”.

Slabo definirana zakonodaja
Definicija novega zločina se glasi, da “ko je storjeno dejanje nad mladoletno osebo, staro 15 let ali manj”, se lahko presenečenje ali prisila “karakterizirata kot zloraba žrtvine šibkosti, ki sama ni zmožna podati pristanka”.

To je zbudilo ogorčenje javnosti, saj stvari po trditvah francoske izpostave Unicefa ter francoskega državnega sveta niso definirane dovolj natančno. Ministrica Schiappa je zavrnila pomisleke s trditvijo, da bodo spremembe v zakonodaji dodatno zaščitile mladoletne. Vseeno se zdi, da je bolj verjetno, da nejasna in slabo definirana zakonodaja še naprej ščiti pedofile, za katere je predvidena nižja zapona kazen od posiljevalcev.

Ivan Šokić