fbpx

Prižig svež v spomin žrtvam grozljivega terorističnega napada v Nici

Foto: epa

Mineva leto dni je od grozovitega terorističnega napada v Nici, v katerem je življenje izgubilo 86 oseb. V Franciji, ki je ena od prvih tarč islamskih skrajnežev, je življenje v terorističnih napadih od januarja 2015 izgubilo že 239 oseb, državo pa so napadi pahnili v stanje izrednih razmer.

Na francoski državni praznik, 14. julija, ko se državljani Francije spominjajo padca Bastilje in s tem začetka francoske revolucije, je voznik tovornjaka zapeljal v množico, ki je na Promenade des Anglais opazovala ognjemet, ter pri tem v manj kot treh minutah ubil 86 nedolžnih ljudi, od tega kar 15 otrok. Več kot 45o oseb je bilo v napadu ranjenih. Policist je islamskega skrajneža ubil, šele potem ko je slednji prevozil dva kilometra.

Teroristični napad je izvedel 31-letni francoski državljan tunizijskega rodu. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država: “Operacijo je izvedel kot odgovor na poziv, naj se meri na državljane držav, ki so del koalicije proti Islamski državi,” je sporočila tiskovna agencija Amak, ki podpira IS.

Policija je v povezavi z napadom aretirala devet ljudi, osumljenih pomoči napadalcu, ki so še vedno v priporu.

Napad je tako še dodatno pretresel državo, ki je še nedolgo pred tem žalovala za žrtvami terorističnega pokola v uredništvu satirične revije Charlie Hebdo v januarju 2015 ter terorističnega napada v Parizu novembra istega leta.

Zjutraj bodo v spomin na žrtve prižgali 86 sveč, popoldne se jim bodo poklonili tudi s slovesnostjo. Te se bo udeležil tudi nedavno izvoljeni francoski predsednik Emmanuel Macron, ki se mu bodo v vojaškem sprevodu pridružile družine, ki so v napadu izgubile bližnje, ter pripadniki varnostnih sil in reševalci, ki so posredovali na večer napada. Dan bodo zaključili s koncertom.

U .V.