fbpx

Prostovoljka iz migrantskega centra v Nemčiji: “Sesule so se mi vse iluzije o migrantih. 90 odstotkov je čudakov.”

Foto: Getty Images

Neimenovana ženska, ki je prostovoljka v nastanitvenem centru prosilcev za azil v Hamburgu, je prisiljena prenehati z delom zaradi goljufanja, groženj s smrtjo in zahtevami po bolj razkošnem življenju migrantov. 

Prostovoljka je pri opisovanju obnašanja migrantov dejala, da je njen idealizem praktično porušen. Sprva je bila namreč navdušena nad pomočjo deset tisočem migrantov, ki so tedensko prihajali v Nemčijo. Sedaj je demoralizirana in brez iluzij ter na robu tega, da odneha, saj se stanje čedalje bolj slabša, poroča Dailymail.

Zahtevajo stanovanja, drage avtomobile in službe
Gospa, ki ni želela razkriti identitete, je v nastanitvenem centru delala od jeseni 2015. “Večina migrantov je izredno zahtevnih,” je dejala. Migranti redno prihajajo do nje in jo sprašujejo, ali lahko dobijo stanovanje in razkošen avto ter – kar je najboljše pri vsem: “Želijo celo zelo dobro plačane službe.

“Ko sem jim razložila, da to ni mogoče, so pogosto postali glasni ali celo zelo agresivni.

Če ne dobimo, kar želimo, te bomo obglavili
Zaposlena v nastanitvenem centru za migrante je še dejala, da ji je skupina Afganistancev in Sircev zagrozila, da bodo gladovno stavkali, če jim ne pomaga, da se preselijo drugam. Neki Arabec je nekoč na njenega sodelavca kričal: “Obglavili te bomo!

Najhujši od vsega je seksizem
Ko pa je razlagala, kaj je doživljala kot najhujšo izkušnjo, je dejala, “da je bil to odnos migrantov do mene kot ženske, saj me večina moških ni jemala resno.” Zato se je morala redno posluževati pomoči svojih moških sodelavcev. “Nam ženskam so pogosto namenjali prezirljive poglede ali pa so motili z žvižganjem in govorom v tujem jeziku,” je dejala razočarano.

“Prenehala sem nositi oprijeta oblačila”
Migranti so uslužbenko centra velikokrat tudi fotografirali brez njenega dovoljenja. Medtem je prenehala nositi oprijeta oblačila in jih zamenjala z bolj neprivlačnimi, takimi, ki zakrivajo večji del telesa. “Seveda niso vsi migranti enaki, saj so številni prijazni in hvaležni, vendar je 90 odstotkov čudakov.

Povračilne akcije ulice na tujce
Medtem so nemške oblasti že identificirale napadalce na ženske v Kolnu na novoletni večer in ugotovile, da je šlo za tujce. Notranji minister dežele Severnega Porenja – Vestfalije Ralf Jaeger je za javnost sporočil prve ugotovitve kriminalistične preiskave, ki je močno omajala ugled kanclerke Angele Merkel in njene liberalne poglede na celotno migrantsko politiko.

Priče in policijske ugotovitve namreč poročajo, da je šlo za tujce iz skupine več kot tisoč Arabcev, ki so se takrat nahajali med železniško postajo in glavno katedralo v Kolnu. Vendar niso sprožili še nobenih uradnih postopkov proti njim. Napadi so povzročili številne rasistične povračilne akcije, v katerih so napadli skupino šestih Pakistancev in dva resno poškodovali, tako da sta morala v bolnišnico. Malo po tistem se je zgodil še en napad na 39-letnega sirskega migranta, ki so ga lažje poškodovali.

Po napadu v Kolnu so izbruhnili tudi protesti skrajnih desničarskih skupin in ksenofobnega gibanja Pegida, ki je imelo shod v ponedeljek v Leipzigu.

M. P.