fbpx

Protest zaradi transseksualnega dvigovalca uteži, ki se bo na olimpijskih igrah v Tokiu pomeril v ženski konkurenci

Transsekusalni dvigovalec uteži Laurel Hubbard (Foto: epa)

Potem, ko je 43-letni transsekusalni dvigovalec uteži Laurel Hubbard iz Nove Zelandije, ki se identificira kot ženska, postal prvi transseksualni športnik, ki je bil izbran za zastopanje njihove države na olimpijskih igrah v Tokiu, je v znak protesta zaokrožila peticija, ki izziva transspolno politiko Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in poziva k izključitvi novozelandskega dvigalca uteži s tekmovanja v Tokiu.

Pod peticijo je podpis prispevalo več kot 21 tisoč ljudi, ki menijo, da je udeležba Hubbarda, ki se je rodil kot moški in se pri dopolnjenih 30 letih spreobrnil v žensko, na ženskem tekmovanju nepravična do drugih žensk.

Hubbard že vse od tranzicije nastopa na domačih tekmah, v ekipo za olimpijske igre pa bi se lahko uvrstil že na prejšnjih olimpijskih igrah, če mu to ne bi preprečila poškodba. Kakorkoli, peticija na strani change.org poziva k pregledu in prenovi politike Mednarodnega olimpijskega komiteja glede transspolnih športnikov. “To, da se športnikom, rojenim moškim, ki se opredeljujejo kot ženske omogoča, da zasedejo mesto žensk v športnih ekipah in podirajo športne rekorde žensk, je nepošteno do žensk zaradi neizpodbitne fizične prednosti,” je razvidno iz peticije.

Peticija očita, da politika Mednarodnega olimpijskega komiteja o transspolnih športnikih popolnoma ignorira kakršne koli fizične prednosti v hitrosti, višini, vzdržljivosti in moči, ki jih ima športnik, rojen kot moški. Olimpijski komite je namreč  leta 2015 izdal soglasje, s katerim je odobril upravičenost transspolnikov do tekmovanja v ženski konkurenci pod določenimi pogoji. Nekateri iz skupnosti za dvigovanje uteži opozarjajo, da takšna politika ne zagotavlja poštene konkurence. Odločilni kriterij – največ 10 nanomolov na liter testosterona – je vsaj petkrat večji kot pri biološki ženski.

Foto: epa

Premierka je njegovi udeležbi naklonjena
Belgijka Anna Van Bellinghen, ki se bo verjetno pomerila s Hubbardom, je po poročanju Breitbarta dejala, da bi bila prisotnost Novozelandke kot slaba šala za tekmovalke. Novozelandska premierka Jacinda Ardern zagovarja vključenost transseksualnega dvigovalca uteži na letošnjem olimpijskem tekmovanju, češ da je to v skladu s pravili. “Stranke v zadevi so preprosto upoštevale pravila. To velja za Laurel, pa tudi ekipo na Novi Zelandiji – upoštevali so pravila,” je prejšnji mesec dejala novinarjem v Wellingtonu. “Druga možnost je, da imamo nekoga, ki je sledil pravilom, vendar mu potem ni dovoljeno sodelovati. Na koncu to prepuščam organom, ki jih to zadeva. To je odločitev, ki so jo sprejeli, in je v skladu s standardom, ki je bil postavljen na svetovni ravni,” je še dodala.

Nina Žoher