fbpx

Protesti v Južni Koreji proti muslimanskim “beguncem”: Ne želimo končati kot Evropa

Protesti v Seulu proti muslimanskim migrantom (vir: twitter)

Več kot 520 tisoč državljanov Južne Koreje je podpisalo peticijo, v kateri trenutno vlado pozivajo, da preneha z migrantom prijazno politiko odprtih vrat. Večino podpisnikov skrbijo muslimanski “begunci” iz Jemna in ekonomsko izrabljanje sistema s strani migrantov, zaradi česar je prišlo do več protestov po državi.

“Vse odkar so na otoku Jeju vzpostavili program, ki omogoča ljudem iz 186 držav vstop brez turistične vize, se je stanje v zadnjih tednih zares poslabšalo,” je krizo komentiral lastnik potovalne agencije Core Hank Kim. “Ljudje od tu so zaskrbljeni, vsi beremo o težavah, ki jih imigranti povzročajo po Evropi – v Nemčiji in Franciji še posebej – in nočemo, da se ponovi tukaj.”

A Korejci se niso ustavili pri podpisih peticije. V Seulu je protestiralo več kot 700 ljudi, ki so zahtevali, da vlada postavi dobrobit Korejcev pred interese “beguncev”. “Nismo proti vsem beguncem, a ne smemo sprejemati tujcev, ki skušajo izrabljati politiko za lastne ekonomske interese in se skušajo izogniti vojaškemu roku v svojih državah.”

Država mora najprej poskrbeti za svoje državljane, ne begunce
Ravno tako so od oblasti zahtevali, da okrepi pravni sistem in bolje zaščiti korejske državljane, saj ne želijo, kot poroča Korea Times, da njihova država “hudo trpi zaradi težav z begunci” kakor evropske države.

Protesti v Južni Koreji proti muslimanskim migrantom. (Vir: Twitter)

Med protestniki je bilo slišati vzklike: “Korejce na prvo mesto”, “Hočemo varnost”, “Ukinite nevizno politiko” in “Za koga obstaja ta država?”

Korejce ravno tako skrbi religija prihajajočih migrantov. “Z muslimani prej nismo imeli stika, a vemo, da imajo velike družine in s seboj prinesejo svojo kulturo, namesto da bi se prilagodili mestu, kjer se naselijo,” je za Voice of Europe povedal Kim.

Korejce moti, da se muslimani ne asimilirajo. (Vir: Twitter)

Protesti proti migrantski politiki so se začeli, ko je na počitniški otok Jeju z novim programom, ki ne zahteva viz, prispelo več kot tisoč migrantov, od katerih jih je samo nekaj več kot pol iz Jemna, kjer divja vojna.

Ivan Šokić