fbpx

Protesti zoper skorumpirano južnokorejsko predsednico se nadaljujejo

Protestniki v Seulu (foto: epa).

Čeprav je južnokorejski parlament v petek izglasoval odstavitev predsednice države Park Geun-hye, se protesti proti njej nadaljujejo. Na ulicah Seula se je sedmi teden zapored zbralo več sto tisoč ljudi, ki so na demonstracijah zahtevali takojšnji odstop predsednice in njen sodni pregon, ker imajo s podobnimi procesi same negativne izkušnje.

Protestniki  izjavljajo, da bodo kljub petkovi potezi južnokorejskega parlamenta vztrajali na ulicah in stopnjevali pritisk. Današnji protesti, na katerih se je zbralo približno 200.000 ljudi, so bili sicer bolj sproščeni kot predhodni, a je bilo še vedno čutiti zaskrbljenost, saj v Južni Koreji do sedaj še nikoli niso izpeljali odstavitve predsednika do konca. Odločitev bo odvisna od ustavnega sodišča.

Predsednica bi po mnenju protestnikov morala takoj odstopiti in stopiti pred sodišče. Zakonodaja namreč določa, da je po odstavitvi Parkova zgolj suspendirana, kar ji še naprej zagotavlja imuniteto pred sodnim pregonom. Izvršno oblast je morala predati premierju Hwang Kyo-Ahnu, vendar do nadaljnjega Parkova ostaja v predsedniški palači.

Odstavitev predsednice mora  potrditi še ustavno sodišče, kar bi lahko trajalo več mesecev, tega pa si protestniki ne želijo, saj  jih kar 80 % nasprotuje skorumpirani predsednici. Šele če sodišče potrdi odstavitev, bo morala nemudoma zapustiti svoj položaj. Kako se bo odločilo sodišče, ni jasno, protestniki pa vztrajajo, saj slutijo, da se tudi ta odstavitev lahko zatakne, zaradi česar bi Parkova ostala na položaju do 2018.

Čigavo podporo uživa predsednica?
Vseh devet ustavnih sodnikov je namreč imenovala Parkova oz. njen konservativni predhodnik, za odstavitev pa bi potrebovali  glasove dve tretjini sodnikov. Prav tako jo podpirajo večinoma starejši občudovalci njenega očeta diktatorja Park Chung-Heeja, ki ji javno izražajo podporo s plakati in zastavami:  “Predsednica Park, ne jokajte” in “Izničite odstavitev“.

Kdo lahko nadomesti Parkovo?
Po javnomnenjski raziskavi je  možni kandidat za predsednika Moon Jae-In iz glavne opozicijske Demokratske stranke, ki je leta 2012 izgubil na predsedniških volitvah proti Parkovi, prav tako liberalni župan mesta Seongnam Lee Jae-Myung,  morda pa bo novi predsednik dosedanji generalni sekretar ZN Ban Ki Moon, ki je izrazil željo, da se konec leta, ko mu poteče mandat v ZN, vrne v Južno Korejo.

A. B., STA