Protestnice v Iranu pretepene in mučene – Polni zapori pomenijo, da jih zapirajo kar v kleteh

Protesti v Iranu (Foto: epa)

V Iranu se še vedno odvijajo protesti po vsej državi. Uradnih podatkov o aretiranih in ubitih med protesti je malo, naj bi pa le v prestolnici Teheran prijeli 3000 ljudi, med njimi 200 študentov in 200 učencev. Mnogi mladoletni pa pristanejo v centru za mladoletnike, kjer naj bi jih mučili in pretepali. 

Protestnica Mina je pred dnevi zapustila samico. Iranske sile so jo dvakrat aretirale zaradi sodelovanja v protestih, ki so zajeli njeno državo. O svoji izkušnji, zakaj je pripravljena tvegati svoje življenje, je razkrila za Sky News prek glasovnih zapiskov, poslanih v aplikaciji za šifrirano sporočanje. V prispevku so spremenili ime in zaradi zaščite njene identitete izpustili nekaj podrobnosti.

“Naše življenje se je spremenilo,” pravi. Pred smrtjo Mahse Amini sredi septembra je bila Mina osredotočena na svoj doktorski študij v kurdski regiji Irana. Običajno se je učila v knjižnici in se družila s prijatelji. Pred nekaj dnevi pa jo je režimska obveščevalna služba pridržala in zaprla v samico. “To je kraj, kjer priporniki niso premeščeni in nimajo pravice do odvetnika. Tepejo jih in mučijo,” pojasnjuje. Mučenje je včasih fizično, psihično ali kombinacija obojega.

Študente so tepli s kabli in železnimi palicami
Mina je opisala tudi mučenje njenih dveh prijateljic, ki so ju zaprli v center za mladoletnike. Dekleti, ki se borita za pravice žensk v Iranu, sicer nista bili napadeni fizično, namesto tega ju je policija ustrahovala in žalila zaradi njunega prepričanja. “Gre za intenzivno psihično nasilje”, pravi. Mina je bila nezakonito pridržana. Kot pravi, so jo odpeljali v stavbo, ki jo opisuje kot hišo. Tam so jo zaprli v samico. Meni namreč, da so oblasti aretirale že toliko ljudi, da jim je zmanjkalo zaporniških celic. Povedala je zgodbo drugih dveh študentskih protestnikov, ki prav tako nista bila v zaporu. “Teden dni so ju zadrževali v ogromni kleti, polni protestnikov. Povedali so mi, da so jih tepli s kabli in železnimi palicami.”

V Iranu vre. (Foto: epa)

Protestov, ki potekajo od 16. septembra po smrti 22-letne Mahse Amini, se večinoma udeležujejo ženske in dekleta. Protestom, na katerih vzklikajo protivladne proteste, ženske pa snemajo in sežigajo muslimanske naglavne rute, hidžabe, so se v zadnjih tednih pridružili tudi študenti in učenci.

Iranska vlada pa je v nedeljo sporočila, da v zaporih ni več mlajših od 18 let, saj da so jih vse izpustili. Iransko ministrstvo za izobraževanje pa je pred dnevi sporočilo, da so otroke, ki so jih prijeli na protestih, poslali v centre za psihološko obravnavo. Števila otrok prav tako niso sporočili. O tem je spregovorila tudi Mina in dejala, da je sicer nevarnost izgube življenja protestnikov velika, a da je namen iranske vlade nekaj drugega. “Gledamo, kako policaji oboroženi z orožjem streljajo ljudi. Tisti pa, ki preživijo, jih prestrašijo na drugačne načine, kar je del njihove taktike.”

Sara Kovač