Še ena ubita najstnica! 15-letna iranska šolarka umrla, potem ko so jo varnostne sile brutalno preteple

Asra Panahi 2000–2022 (Foto: Wikipedia)

15-letna deklica je prejšnji teden umrla na severozahodu Irana, potem ko so jo varnostne sile med racijo v njeni šoli brutalno preteple do smrti, trdi učiteljski sindikat.

Asra Panahi je bila ena od več učencev, ki so bili poškodovani v incidentu v Ardabilu, piše v izjavi, ki jo je objavil koordinacijski svet sindikatov učiteljev. Varnostne sile so jih napadle, ko niso hoteli zapeti himne, ki je hvalila vrhovnega voditelja, je dodalo.

Režimski uradniki so medtem poročilo zavrnili in državna TV je povedala, da ima Asra težave s srcem. Od protivladnih protestov pred mesecem dni po Iranu naj bi bilo ubitih več najstnic. Aktivisti in sorodniki so za njuno smrt krivili varnostne sile – kar so oblasti zanikale.

Deklico po protestih šolarjev aretirala moralna policija
Nemiri so izbruhnili po smrti v priporu Mahse Amini, 22-letne ženske, ki jo je 13. septembra aretirala policija za moralo v Teheranu, in sicer zaradi domnevnega kršenja strogih iranskih pravil, ki od žensk zahtevajo, da si lase pokrijejo s hidžabom. Pred dvema tednoma so učenke začele demonstrirati v učilnicah, na igriščih in ulicah v znak podpore protestom žensk proti zakonu o hidžabu in klerikalni ustanovi.

Videoposnetki, objavljeni na spletu, jih prikazujejo, kako mahajo z naglavnimi rutami po zraku, se soočajo z moškimi uradniki in vzklikajo slogane, kot sta “Ženska, življenje, svoboda” in “Smrt diktatorju” – s sklicevanjem na vrhovnega voditelja, ajatolo Alija Hameneja, šiitskega muslimanskega duhovnika, ki ima zadnjo besedo pri vseh državnih zadevah. Nekateri so bili tudi posneti, kako trgajo fotografije ajatole.

Šolarje oblastniki prisilili, da so peli himno v čast vrhovnemu voditelju
Izjava Sindikata učiteljev v Ardabilu, ki jo je koordinacijski svet učiteljskih sindikatov objavil na Telegramu, obtožuje oblasti, da so dekleta na srednji šoli Shahed v Ardabilu nezakonito prisilile k udeležbi na sredinem provladnem dogodku, na katerem so jim ukazali peti himno, ki hvali vrhovnega voditelja.

Na začetku dogodka je več študentov začelo vzklikati proti vladi, zaradi česar so varnostniki in varnostnice v civilu mnoge od njih žalili in pretepli, je navedeno v izjavi. Pozneje, ko so se učenci vrnili v svoje učilnice, so vdrli v šolo in ponovno pretepli nekaj učencev. Sedem študentov je bilo ranjenih, 10 pa aretiranih, so dodali.

V izjavi piše, da je bila med ranjenimi tudi Asra Panahi, ki je kasneje umrla v bolnišnici. Njena smrt je od sobote sprožila proteste prebivalcev Ardabila. Videoposnetki, objavljeni na družbenih omrežjih, prikazujejo množico, ki vzklika “Svoboda, svoboda, svoboda”, varnostne sile pa se spopadajo s protestniki, ki mečejo kamenje.

Že tretja ubita najstnica
Državna TV je navedla, da je Asrin stric v intervjuju dejal, da je imela težave s srcem in da je bil vzrok njene smrti zastoj srca. Sorodniki dveh drugih najstnic, ki sta umrli med nedavnimi nemiri – Nika Shakarami in Sarina Esmailzadeh – sta dali podobne intervjuje za državno televizijo in ponovili uradno pripoved, da varnostne sile niso odgovorne.

Član parlamenta Ardabila Kazem Musavi je medtem za novičarsko stran Didban Iran povedal, da si je Asra vzela življenje z zaužitjem tablet.

Upokojeni iranski nogometni zvezdnik Ali Daei, ki je bil rojen v Ardabilu in je izrazil podporo protestom, je v objavi na svojem Instagram računu zavrnil obe trditvi in ​​pozval oblasti, naj povedo resnico. “Zgodovina je dokazala, kdo so lažnivci,” je zapisal.

Urad ZN za človekove pravice je dejal, da je globoko zaskrbljen zaradi “nezmanjšanega nasilnega odziva varnostnih sil proti protestnikom ter poročil o samovoljnih aretacijah ter ubijanju in pridržanju otrok”.

“Nekateri viri nakazujejo, da je bilo kar 23 otrok ubitih in veliko drugih ranjenih v najmanj sedmih provincah zaradi streliva, kovinskih kroglic iz neposredne bližine in smrtonosnih pretepov,” je v torek povedala tiskovna predstavnica Ravina Shamdasani.

Otroke pošiljajo na psihiatrijo
Dodala je, da so varnostne sile vdrle tudi v številne šole in aretirale otroke, nekatere ravnatelje pa so aretirali, ker niso sodelovali z varnostnimi silami. Prejšnji teden je tudi iranski minister za izobraževanje potrdil, da je bilo nedoločeno število otrok poslano v “psihološke centre”, potem ko so bili aretirani domnevno zaradi udeležbe na protestih.

Andrej Žitnik