Protestniki v Teheranu zažgali savdsko veleposlaništvo

Teheran. Foto: STA

Protestniki so v soboto zvečer v Teheranu napadli savdsko veleposlaništvo, ga razdejali in zažgali. Demonstranti, ki so protestirali zaradi usmrtitve 47 šiitov, so zažgali tudi savdski konzulat v drugem največjem iranskem mestu Mašad.

Sobotna usmrtitev 47 ljudi, obsojenih terorističnih dejanj in spodbujanja nasilja, je močno razburila šiite, zlasti v Iranu, hkrati pa povečala napetosti v regiji. Protesti proti Savdski Arabiji so izbruhnili tudi med šiiti v Iraku in Bahrajnu, po navajanju AFP poroča STA.

V Teheranu najhuje, stavba uničena
Najhuje je bilo v glavnem mestu Irana, kjer je jezna množica napadla savdsko veleposlaništvo, vdrla v poslopje in ga zažgala. Med posredovanjem policije je prišlo do nasilja, več ljudi je bilo aretiranih. Posledice napada zaenkrat niso povsem jasne, notranjost stavbe naj bi bila po navedbah prič popolnoma uničena. O morebitnih ranjenih ali poškodovanih zaenkrat še ni informacij.

Iran: Savdska vlada podpira teroristična gibanja in skrajneže
Husein Džaber Ansari, tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva, je dejal, da Savdska Arabija žanje, kar seje. “Savdska vlada podpira teroristična gibanja in skrajneže, z domačimi kritiki pa obračunava z represijo in usmrtitvami,” še dodaja Ansari.

Savdska Arabija: Iranska vlada podpira teroristična gibanja in skrajneže
Na drugi strani se je odzvalo savdsko zunanje ministrstvo in Iran obtožilo podpiranja terorizma. “Iranski režim je zadnji na svetu, ki lahko obtožuje druge, da podpirajo terorizem glede na to, da je država, ki podpira terorizem in ki so jo zaradi tega obsodili Združeni narodi in druge države,” je dejal tiskovni predstavnik savdskega zunanjega ministrstva, poroča AFP.

Washington zaskrbljen
Na nedavna dogajanja in zaostrovanje razmer so se odzvali tudi v Washingtonu in izrazili zaskrbljenost, da bi usmrtitve šiitov “lahko spodbudile napetosti med ločinama”, in opozorili, da aktualne razmere terjajo ravno nasprotno. Iz Bele hiše so sporočili, da bi voditelji v regiji morali “podvojiti prizadevanja za zmanjševanje napetosti v regiji”, ob tem pa so Savdsko Arabijo pozvali tudi k spoštovanju človekovih pravic, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

A. D., STA