fbpx

Protiteroristični ukrepi: Nov zakon, po katerem so lahko pridržani tudi otroci, stari le 10 let

Foto: iStock

V organizaciji Unicef v Avstraliji so zaskrbljeni zaradi predloga nove teroristične zakonodaje, po katerem bi lahko bili otroci starosti le 10 let pridržani celo 2 tedna. Vztrajajo, da je med otroki in odraslimi potrebno jasno razlikovanje v pravnem sistemu. Po drugi strani pa aktualno dogajanje po svetu, ki je prepleteno s teroristično grožnjo, terja nujne spremembe in ukrepe.

Predsednik vlade Malcolm Turnbull je dejal, da bodo novi teroristični zakoni nadomestili avstralske državne zakone. Trdi, da so takšne spremembe nujne, saj so v samooklicani Islamski državi specializirani za novačenje otrok.

Kje pa so pravice otrok?
Opozicijski politiki kot tudi dobrodelne organizacije so zaskrbljeni, ker so mladoletniki vključeni v te spremembe. “Pripor otrok bi moral biti skrajni ukrep in za najmanjši možen čas.  Pozivamo avstralsko vodstvo, naj pretehta ranljivosti otrok in uvede stroge zaščitne ukrepe za njihove pravice in dobro počutje v vseh pogojih,” je dejala direktorica za komunikacije Jennifer Tierney.

Podrobnosti o zakonu so prikrite
Na srečanju koalicije avstralskih vlad so predlog potrdili, vendar nekateri opozicijski politiki trdijo, da so bile podrobnosti zakonodaje prikrite. ABC Avstralija navaja besede opozicije Shadow Attorney General: “Vlada nima nikakršnih podrobnosti, zdaj pa je drastičen in šokanten korak, da predlaga pridržanje za otroka, starega 10 let.”

Minister za pravosodje Michael Keenan je dejal, da je vsa stvar vredna globokega obžalovanja, vendar: “Kaj pa če bi 11-letnik načrtoval teroristično dejanje in policija ne bi imela nobene moči, da bi kaj storila? Ne moremo imeti položaja, kjer je tako.” Dejal je, da bodo za vse mladoletnike veljali zaščitni ukrepi in dodatni ukrepi za mlajše od 14 let.

D. Š.