fbpx

Prvi ukrep nove levičarske vlade v Argentini: Z dekretom uvajajo splav, dovoljen celo 13-letnicam, brez odobritve staršev

Alberto Fernandez in njegova podpredsednica Cristina Fernandez de Kirchner. foto: EPA.

Več kot 3 milijone Argentincev je lani odšlo na ulice v podporo življenju, zaradi česar je Senat nato zavrnil uzakonitev splava. Vse pa se spreminja z novo “peronistično” levičarsko vlado, ki je prišla na oblast pred dvema tednoma, sicer v času, ko Argentino pretresa kriza z dolgovi in recesijo. Alberto Fernandez je kot predsednik vlade uradno prisegel letos 9. decembra, nova vlada pa je kot enega prvih ukrepov z dekretom uvedla splav in tako zaobšla tudi kongres. Škofje so se odzvali z eno najmočnejših izjav doslej. Poudarjajo, da so nove določbe v nasprotju z ustavo in pričakujejo njihov preklic.

Splav je bil do sedaj v Argentini dovoljen le v redkih primerih. Dekret pa ga zdaj dovoljuje celo 13-letnicam in to brez predhodne odobritve staršev. Uvaja tudi abortivna sredstva, poroča Radio Ognjišče. Zdravstvenim ustanovam oziroma zdravnikom in medicinskemu osebju ne omogoča več ugovora vesti. T. i. protokol o splavu je bil 13. decembra objavljen v vladnem biltenu, podpisal pa ga je minister za zdravje Gines Gonzalez Garcia. Ta ima tesne stike z organizacijo Planned Parenthood, ki je lani v Argentini za kampanjo v podporo splavu namenila milijon ameriških dolarjev, pa poroča portal Crux.

Kot poroča Radio Ognjišče, so škofje v Argentini izjemno zaskrbljeni, saj je vlada dekret sprejela brez demokratične razprave, in to o vprašanju življenja, ki je prva človekova pravica. Argentinska cerkev meni, da gre za protiustavno dejanje, ki je v nasprotju z mednarodnimi pogodbami, civilnim in kazenskim zakonikom Argentine ter drugimi zakoni, ki ščitijo življenje od spočetja naprej.
“Nismo proti pravicam. Argentinci smo za dostojanstvo in svetost vsakega življenja. Skupaj s številnimi verniki in ljudmi dobre volje pričakujemo razveljavitev dekreta,” so v svojem pismu zapisali škofje.

Človeški zarodek. Slika je simbolična. Foto: Arhiv Nova24TV.

Že letos spomladi ob shodu za življenje je argentinska Slovenka Marjanka Grohar, sicer doktorska študentka biologije, za Radio Ognjišče povedala, da od politikov zahtevajo celostne rešitve. “Iščejo naj, kako naj se reši otroke in mamice, ki se danes izpostavljajo ilegalnim načinom splava, ker jim nihče ne pokaže nobene druge rešitve. Iščejo naj, kako oba rešiti smrti in kako jim zagotoviti vredno in dostojanstveno življenje. Prepričani smo, da brez pravice do življenja ne moremo braniti nobenih drugih pravic. Hočemo, da Argentina brani vsako življenje,” je takrat povedala.

Kot še poroča Radio Ognjišče, sicer raziskave v Argentini kažejo, da je 86 odstotkov žensk pripravljenih iti skozi nosečnost, ko vidijo, da imajo podporo.

L. S.