Putin: Američani predstavljajo grožnjo za Rusijo

Foto: epa

Ruski predsednik Vladimir Putin je ocenil, da ZDA predstavljajo eno od groženj ruski nacionalni varnosti. To je prvič, da je Putin ZDA uvrstil med grožnje Rusiji. Kot ocenjujejo poznavalci, je to pokazatelj poslabšanja odnosov med Moskvo in Washingtonom v zadnjih letih.

Putin je dokument z naslovom O strategiji nacionalne varnosti Ruske federacije podpisal na silvestrovo. Omenjena strategija nadomešča dokument iz leta 2009, ki ga je podpisal takratni ruski predsednik in sedanji premier Dimitrij Medvedjev.

Grožnja tudi širitev Nata
V dokumentu je zapisano, da je Rusiji uspelo povečati svojo vlogo pri reševanju globalnih problemov in mednarodnih spopadov, prav to pa naj bi povzročilo odziv Zahoda. Dokument med grožnje ruski nacionalni varnosti uvršča tudi širitev zveze Nato.

“Neodvisna ruska politika je tako na mednarodnem kot notranjem področju povzročila odziv ZDA in njenih zaveznic, ki si prizadevajo ohraniti prevlado pri globalnih vprašanjih, to pa bi lahko privedlo do političnega, gospodarskega, vojaškega in informacijskega pritiska na Rusijo,” med drugim piše v dokumentu.

Odnosi med Rusijo in Zahodom so dosegli najnižjo raven, potem ko si je Rusija marca 2014 priključila ukrajinski Krim. Zahod vse od takrat Moskvo obtožuje, da podpira proruske skrajneže na vzhodu Ukrajine, kar Rusija vztrajno zanika.

B. O., STA