fbpx

Putin grozi svetu: Rusija ima novo neustavljivo jedrsko orožje, ki ga je v primeru vojne pripravljena tudi uporabiti

Letni nagovor 2018 (vir: twitter)

Ruski predsednik Vladimir Putin je s svojim letnim nagovorom navdušil domače politike in volivce ter šokiral mnoge zunanje opazovalce. Med drugim je namreč naznanil, da je Rusija razvila novo jedrsko orožje, ki ga je nemogoče ustaviti z ameriškim protiraketnim ščitom. Zveza Nato je v odzivu na govor ruskega predsednika Putina sporočila, da so ruske grožnje članicam zavezništva nesprejemljive in kontraproduktivne, odnosi med Rusijo in Natom pa so na najnižji ravni po hladni vojni.  

Putin je v svojem letnem nagovoru nekaj tednov pred ruskimi predsedniškimi volitvami povedal, da lahko nove jedrske rakete dosežejo skoraj katerokoli točko na Zemlji. Rusija je po Putinovih izjavah že preizkusila novo generacijo jedrskega orožja, ki so ga po poročanju Zero Hedge razvili kot odziv na umik ZDA iz protibalističnega raketnega sporazuma leta 1972.

Ruski predsednik je v svojem nagovoru ošvrknil tudi Američane. Povedal je, da je Rusija nenehno svarila Washington, naj ne širi protiraketnih sistemov, za katere se je Moskva bala, da bi lahko izničili njeno moč jedrske velesile. “Nihče nas ni poslušal. Naj slišijo zdaj,” je dejal in požel glasne ovacije publike. Nove balistične rakete Kinzhal (Bodalo) imajo domet dva tisoč kilometrov.

Jedrsko orožje potrebno za ohranitev globalnega miru
Poudaril je, da Rusija ne grozi nikomur, in dodal, da se Rusija v primeru napada ne bo obotavljala uporabiti jedrskega orožja. “Ne grozimo nikomur, nikogar ne bomo napadli ali komu karkoli vzeli z grožnjo orožja,” je pojasnil Putin. “Ne potrebujemo ničesar. Ravno nasprotno. Mislim, da je potrebno poudariti (in to je pomembno), da je ruska naraščajoča vojaška moč trden garant za globalni mir.” Kakor je povedal, se edino na tak način lahko ohranja ravnovesje med silami v svetu, to ravnovesje pa je bilo ključno za mednarodno varnost vse od konca 2. svetovne vojne.

Prikaz dometa novih jedrskih balističnih raket (printscreen: youtube)

“Naša jedrska doktrina pravi, da si Rusija pridržuje pravico do uporabe jedrskega orožja samo kot odziv na jedrski napad, napad z drugim orožjem za množično uničenje nanjo ali na njene zaveznike, ali konvencionalni napad na nas, ki bi ogrozil celoten obstoj države.” Ob tem je poudaril, da želijo določene države z zarisovanjem novih sporazumov za zaprtimi vrati razširiti parametre uporabe jedrskega orožja. “Kar piše je, da se lahko ta strategija uporabi kot odziv na konvencionalni napad z orožjem ali celo kot odziv na kibernetsko grožnjo.”

Putin je zato še enkrat poudaril, kaj pogojuje uporabo jedrskega orožja za Rusijo. “Moja dolžnost je povedati naslednje: vsaka grožnja z jedrskim orožjem Rusiji ali njenim zaveznikom, naj bo majhna, srednja ali kakršnakoli že, bo obravnavana kot jedrski napad na našo državo. Odziv bo takojšen in z vsemi relevantnimi posledicami.”

Predsedniške volitve in obljube
Putinov govor je eden prvih pred bližajočimi se predsedniškimi volitvami, ki bodo 18. marca. Na volitvah, kjer je večina protikandidatov papirnatih tigrov, kaže, da bo Putin za krmilom Ruske federacija vsaj še naslednjih šest let.

Ruski predsednik Vladimir Putin v letnem nagovoru 2018 (vir: twitter)

V svojem nagovoru se je dotaknil tudi ekonomske rasti in poudaril, kako je za zdravo ekonomijo nujna zdrava demografska slika, saj drugače pride do stagnacije gospodarstva. Zato namerava Putin porabiti okoli 49 milijard evrov za podporo družinam. Njegov cilj je, da bi Rusija v naslednjih šestih letih postala ena od petih največjih svetovnih ekonomij.

Več demokracije
“Zato, da bi lahko šli naprej in se razvijali dinamično, moramo razširiti svobodo v vseh sferah, okrepiti demokratične institucije, lokalne oblasti in ustanove civilne družbe, ter ravno tako odpreti državo svetu in novim idejam ter iniciativam.”

Po drugi strani pa je poudaril, da mora biti zakonodaja strožja. Rusija ne sme tolerirati korupcije in skorumpiranih birokratov. Kazenska zakonodaja se mora dosledno izvajati v primerih, kjer so kršene pravice državljanov. Tu je še posebej izpostavil gospodarski kriminal. Putin je poudaril, da bi morale inšpekcije postati izjema in ne pravilo. V idealnem svetu bi se inšpekcije osredotočale na podjetja, ki predstavljajo visoka tveganja, medtem ko bi malim podjetnikom pustila dihati. Putin se je ravno tako zavzel za poenostavitev birokratizacije in potrebne papirologije za male podjetnike.

Ivan Šokić