fbpx

Putin in Orban na letnem sestanku v Budimpešti o zemeljskem plinu, jedrski elektrarni in kulturi

Madžarski premier Viktor Orban in ruski predsednik Vladimir Putin na srečanju leta 2018. (Foto: EPA)

Ruski predsednik Vladimir Putin se bo v sredo, 30. oktobra 2019, v Budimpešti sestal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Beseda naj bi tekla o zemeljskem plinu, sankcijah, stanju ekonomije ter vprašanju kulture. Orban in Putin se vse od 2014 naprej srečujeta vsako leto.

Madžarski premier Viktor Orban in ruski predsednik Vladimir Putin naj bi se na srečanju v sredo 30. oktobra v Budimpešti menila o “večih temah vezanih na rusko-madžarske odnose s poudarkom na trgovini, ekonomiji in kulturi” ter “izmenjavi mnenj glede trenutnih mednarodnih in regionalnih zadev,” so sporočili iz Moskve pred samim obiskom.

Ena od glavnih točk pogovora med Putinom in Orbanom naj bi bila po pisanju RT ravno širitev edine jedrske elektrarne na Madžarskem v Paksu, ki zagotavlja 40 odstotkov vse električne energije v državi.

https://twitter.com/dw_europe/status/1189479433578713089

Gradnja dveh novih “enot” je bila potrjena že leta 2014, leta 2017 pa je svoj blagoslov dala tudi EU. Rusija je za potrebe širitve jedrske elektrarne v Paksu do leta 2025 namenila državno posojilo v višini deset milijard dolarjev.

Madžarska odvisna od ruskega plina
Ravno tako naj bi se Madžarska nameravala založiti z ruskim zemeljskim plinom, saj bo s koncem 2019 prenehala delovati dobava ruskega zemeljskega plina prek Ukrajine. Alternativni plinovod ruskega plina, ki teče preko Turčija pa vsaj za zdaj še ni dosegel Madžarske.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto (foto: EPA)

Madžarska na leto porabi okoli 10 milijard kubičnih metrov plina, poročajo pri Reutersu, madžarski zunanji minister Peter Szijjarto pa je povedal, da imajo trenutno na zalogi 6,5 milijard kubičnih metrov.

Szijjarto je ob tem zavrnil tudi kakršnekoli kritike iz Zahodne Evrope na račun sodelovanja z Rusijo v energetiki, Madžarska namreč ni imela nikakršne možne alternative za dobavo zemeljskega plina.

Ivan Šokić