[Video] Putin in Erdogan dosegla dogovor glede Sirije: V Damasku zadovoljni, Kurdi nimajo izbire

Srečanje ruskega predsednika Vladimirja Putina in turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v Sočiju (foto: EPA)

Ruski predsednik Putin in turški predsednik Erdogan sta po sedemurnem sestanku na srečanju v Sočiju dosegla dogovor. Ruska vojaška policija in sirski vojaki bodo prevzeli nadzor v severovzhodnem delu Sirije, medtem ko bo Turčija svojo operacijo “Izvir miru” nadaljevala v omejenem obsegu.

Po dogovoru, ki sta ga po skoraj sedmih urah pogajanj sklenila ruski predsednik Vladimir Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, naj bi se stanje na severovzhodu Sirije stabiliziralo. Seveda na račun Kurdov.

Putin je na sestanku povedal, da razume turške razloge za turški vojaški vpad v Sirijo, a je pri tem poudaril, da morajo poskrbeti, da ne bodo na koncu od tega profitirali teroristi ISIS, ki so trenutno še vedno zaprti. Ravno tako je Putin po pisanju RT poudaril, da se mora ohraniti teritorialna celovitost Sirije.

Sodelovanje Turčije, Rusije in Sirije
Po doseženem dogovoru se morajo pripadniki raznih kurdskih milic, zaradi katerih so Turki sploh začeli svojo vojaško operacijo, umakniti globlje v Sirijo, vsaj 30 kilometrov stran od turške meje. Turška vojaška operacija se bo nadaljevala med mestoma Tell Abyad in Ras al-Ayn na severu Sirije, vse do 32 kilometrov znotraj Sirije. Gre za območje velikosti približno 3.500 kvadratnih kilometrov.

https://twitter.com/jenanmoussa/status/1186682071827308544

Na vseh preostalih predelih turško-sirske meje, od Kobanija do Tell Abyada in naprej od Ras al-Ayna do iraške meje,  bodo pripadniki sirske vojske in mejne policije, ki jih bo podpirala ruska vojaška policija.

Istočasno bodo na tej relaciji patruljirali tudi pripadniki turške vojske v spremstvu ruske vojaške policije. Obmejni pas bo segal do 10 kilometrov v Sirijo.

Volk sit, Sirija cela, kratko potegnili Kurdi
Tako Turčija kot Rusija sta potrdili pomembnost adanskega dogovora iz leta 1998, ki turški vojski dovoljuje delovanje v Siriji za namene obračunavanja s Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki je za Turke teroristična organizacija.

PKK si že več desetletij prizadeva, da bi Kurdi dobili svojo neodvisno državo. Kurdom v Siriji pa ne govori v prid, da so določeni pripadniki njihovih milic nosili oznake PKK, kar je bil izgovor za turški vpad v Sirijo.

Z doseženim dogovorom med Rusijo in Turčijo se strinjajo tudi oblasti v Damasku.

Ivan Šokić

 • macon

  Kurdi bodo v Siriji dobili kulturno avtonomijo in verjetno svojo republiko s svojimi voljenimi oblastmi in omejeno jurisdikcijo, to je vse kar so jim namenili Asad, Erdogan in Putin in kar se mene tiče, je to v redu. Počistijo naj do konca islamiste, da bo enkrat že mir.

  Asad bo imel malo manjšo oblast, vendar je zmagovalec vojne. Zanima me, kaj bo z od Izraelcev okupiranim Golanom. Mednarodna skupnost naj se malo manj spreneveda in pere nedolžnost Izraelcev v brutalni državljanski vojni, oni so zakurili klanje.

 • Andrej

  Turki, Rusi in Sirijci so se pogovarjali o Kurdih, ne da bi jih karkoli vprašali. To je garant za nove spore.

  • Steiermark

   To je pač po komunistično, tako kot so se on naših vprašanjih pogovarjali drugi, nas prodajali, čeprav ponovno obvladujejo oblast v Sloveniji in Slovenija ni bila in ni njihova najintimnejša opcija – pa ne “kurdov” amapk “kur…..cov z rdečo zvezdo”!

  • macon

   Ni, ker imajo veliko več mišic kot Kurdi. Ko je nesorazmerje moči tako očitno, bo šibkejši obmolknil. Še posebej, ker so jim rešili rit, najslabše za Kurde bi bilo brez dogovorov nadaljevanje turške ofenzive. Kurdi bodo že dobili nekaj v stilu iraških Kurdov in lahko izpeljejo neodvisnost v naslednji fazi slabljenja tamkajšnjih režimov, ne bo pa šlo po prvem uporu in boju.

   Ne vem, zakaj vsi navijate za Kurde, kaj pa so nam? A mislite, da jih vodijo kaki “demokrati” ali kaj? Isto avtokratsko islamsko zaostalo sranje kot vsi tam okoli. Verjetno še bolj zaostalo, še bolj plemensko in klansko.

   • Andrej

    Ma, ne gre toliko za navijanje za Kurde, ampak za nostalgijo. Karl May: Po divjem Kurdistanu.

 • Hribouc

  Še pomnite tovariši?
  Ko je Turek (nekdanji Sarajlija) sestrelil ruskega Suhoja? Koliko je manjkalo?
  Pa sta zdaj frenda, oba diktatorja.
  Pa je nori Trump nategnil Kurde in jih izdal pred vsem svetom in Putin ureja zadeve…
  vse na račun vedno nategnjenih Kurdov, ki so reševali vse, ki so jih trpinčili ali pobijali
  mudžahedini Isisa…tudi Jazide in druge Kristjane…na ozemlju kjer so Kurdi z Amerikanarji potolkli ISIS.,..
  NE DA SO NORI, VELIKI PRASCI SO.
  Kjer ureja zadeve Putin, Vatikan lepo molči. Tudi sramotno.

 • pajot

  Na koncu koncev jih bo tale Redžep dobil po pi…ki.
  Bo pa krvavo.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Mater, kako se imata rada. Sestrelitev ruskega vojaškega letala pa je šla v pozabo.