fbpx

[Video] Putin in Erdogan dosegla dogovor glede Sirije: V Damasku zadovoljni, Kurdi nimajo izbire

Srečanje ruskega predsednika Vladimirja Putina in turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v Sočiju (foto: EPA)

Ruski predsednik Putin in turški predsednik Erdogan sta po sedemurnem sestanku na srečanju v Sočiju dosegla dogovor. Ruska vojaška policija in sirski vojaki bodo prevzeli nadzor v severovzhodnem delu Sirije, medtem ko bo Turčija svojo operacijo “Izvir miru” nadaljevala v omejenem obsegu.

Po dogovoru, ki sta ga po skoraj sedmih urah pogajanj sklenila ruski predsednik Vladimir Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, naj bi se stanje na severovzhodu Sirije stabiliziralo. Seveda na račun Kurdov.

Putin je na sestanku povedal, da razume turške razloge za turški vojaški vpad v Sirijo, a je pri tem poudaril, da morajo poskrbeti, da ne bodo na koncu od tega profitirali teroristi ISIS, ki so trenutno še vedno zaprti. Ravno tako je Putin po pisanju RT poudaril, da se mora ohraniti teritorialna celovitost Sirije.

Sodelovanje Turčije, Rusije in Sirije
Po doseženem dogovoru se morajo pripadniki raznih kurdskih milic, zaradi katerih so Turki sploh začeli svojo vojaško operacijo, umakniti globlje v Sirijo, vsaj 30 kilometrov stran od turške meje. Turška vojaška operacija se bo nadaljevala med mestoma Tell Abyad in Ras al-Ayn na severu Sirije, vse do 32 kilometrov znotraj Sirije. Gre za območje velikosti približno 3.500 kvadratnih kilometrov.

https://twitter.com/jenanmoussa/status/1186682071827308544

Na vseh preostalih predelih turško-sirske meje, od Kobanija do Tell Abyada in naprej od Ras al-Ayna do iraške meje,  bodo pripadniki sirske vojske in mejne policije, ki jih bo podpirala ruska vojaška policija.

Istočasno bodo na tej relaciji patruljirali tudi pripadniki turške vojske v spremstvu ruske vojaške policije. Obmejni pas bo segal do 10 kilometrov v Sirijo.

Volk sit, Sirija cela, kratko potegnili Kurdi
Tako Turčija kot Rusija sta potrdili pomembnost adanskega dogovora iz leta 1998, ki turški vojski dovoljuje delovanje v Siriji za namene obračunavanja s Kurdsko delavsko stranko (PKK), ki je za Turke teroristična organizacija.

PKK si že več desetletij prizadeva, da bi Kurdi dobili svojo neodvisno državo. Kurdom v Siriji pa ne govori v prid, da so določeni pripadniki njihovih milic nosili oznake PKK, kar je bil izgovor za turški vpad v Sirijo.

Z doseženim dogovorom med Rusijo in Turčijo se strinjajo tudi oblasti v Damasku.

Ivan Šokić