fbpx

Putin na mejo s Severno Korejo poslal vojsko, tanke in helikopterje

Foto: iStock

Vladimir Putin na mejo med Rusijo in Severno Koreja pošilja vojake, vključno s tanki in helikopterji, zaradi strahu, da se ZDA pripravljajo za napad na Kim Džong Una. 

Putina skrbi množično izseljevanje Severnokorejcev v primeru, če bi Donald Trump sprožil vojaški napad na Pjongjang. Do tega ukrepa na ruski strani prihaja nekaj dni po tem, ko je prišla na plano informacija, da je Kitajska na mejo s Severno Korejo poslala 150.000 vojakov.

Foto: iStock

V četrtek zjutraj se je pojavil posnetek, ki prikazuje, kako Putin na 17 kilometrov dolgo mejo s Severno Korejo namešča vojake in vojaško opremo. Rusi so prepričani, da bi lahko konflikt povzročil humanitarno katastrofo v primeru, če bi v državo pribežala velika množica Severnokorejcev. Putin opozarja na nevarnost kontaminacije, ki bi lahko nastala v primeru, če bi se ZDA odločile za napad na severnokorejske jedrske objekte. O nedavnih ruskih premikih so se lahko prepričali tudi domačini v regiji Primorsky.

Foto: YouTube

Premikov v vojski niso želeli komentirati
Ruski vojaški veteran Stanislva Sinitsyn  je odločitev države ocenil kot dobro zaradi prilagajanja varnostni situaciji in opozoril, da ni prvič, ko je Severna Koreja prekinila mir v regiji. Tiskovni predstavnik ruske vojske Alexander Gordeyev po navedbah Daily Maila ni želel povedati natančnih razlogov za premik vojakov, tankov in helikopterjev, dejal pa je, da so vojaške vaje pred kratkim končali v regiji TransBaikal v Sibiriji.

N. Ž.