fbpx

[Video] Koliko življenj bo še žrtvoval? Putin odredil delno mobilizacijo vojske

Vir: EPA

Ruski predsednik je po skoraj 7 mesecih vojne v Ukrajini napovedal delno mobilizacijo vojske. O tem se je že nekaj časa špekuliralo, govorice o tem pa so se pojačale po tem, ko je postalo jasno, da je “specialna vojaška operacija” oz. agresija na Ukrajino propadla. Rusi pričakujejo, da bodo z mobilizacijo lahko vpoklicali 300 tisoč nabornikov. 

Govorimo o delni mobilizaciji, to pomeni, da bodo lahko vpoklicani le tisti državljani, ki so trenutno v rezervi, predvsem pa tisti, ki so že služili v oboroženih silah in imajo določena vojaška znanja in relevantne izkušnje,” je vnaprej posnetem nagovoru povedal ruski predsednik. Mobilizacija prebivalstva naj bi se začela že danes, Vladimir Putin pa je vzporedno z vpoklicem za boj sposobnih moških napovedal tudi povečano vlaganje v vojaško industrijo, ki bo na novo opremila njihove, na tej točki, zdesetkane enote v Ukrajini. Ne glede na to, pa Rusija Ukrajini še vedno ni predala vojne napovedi.

Ruski predsednik je svojo odločitev utemeljil z argumentom, da je Rusija ogrožena in da želi Zahod uničiti njihovo državo, po poročanju Associated press pa naj bi v nagovoru celo izjavil, da naj bi nekateri visoki predstavniki Nata celo govorili o uporabi jedrskega orožja proti Rusiji. Sporočilo je bilo namenjeno domači publiki, ki zaradi medijskega enoumja le težko kritično presoja besede lastnega voditelja. Dejstvo je namreč, da Rusija na nobeni točki ni bila ogrožena s strani z Zahoda, uporaba jedrskega orožja ni bila nikoli del razmisleka, ruski predsednik pa je razmere v Rusiji s svojo slabo kalkulirano odločitvijo drastično poslabšal.

Ruski narod je nagovoril tudi njihov minister za obrambo Sergej Šojgu, ki je ponovil kremeljsko tezo, da je Rusija v vojni s celotnim Zahodom.

Vojna mobilizacija in lažni referendumi
Hkrati z mobilizacijo pa bodo na okupiranih ozemljih (Donetsk, Lugansk, Herson and Zaporižje) potekali prirejeni referendumi, s katerimi se bo ruska okupacijska oblast skušala predstaviti kot legitimna oblast na ukrajinskih tleh. Rezultat volitev, ki bo nedvomno prirejen, pa bo Rusija nato skušala uporabiti kot argument, da je v Ukrajini doslej le branila svoje ozemlje. Vse bodoče napade ukrajinske vojske, ki bo hotela osvoboditi ozemlje, pa bodo označili za napad na teritorij Ruske federacije in ga branili, kot napovedujejo, tudi z jedrskim orožjem. To je potrdil tudi Dmitrij Medvedjev, nekdanji predsednik Rusije in trenutni podpredsednik varnostnega sveta, ko je dejal, da bodo z referendumi absorbirali ozemlja v Rusijo, nove meje pa bo lahko Rusija branila “z vsemi možnimi sredstvi”.

Na okupiranih ozemljih bi bilo nato veliko laže tudi izvesti obvezni vpoklic v vojsko. Če ne bo prišlo do sprememb, bo do referendumov prišlo v petek. Domala vsi svetovni voditelji so napovedali, da referendumov ne bodo priznali.

Več sledi …

Gal Kovač