fbpx

Putin ogroža Evropo, je nastopil čas za skupno vojsko?

Foto: epa

Ministri za obrambo zveze Nato bodo na drugem dnevu srečanja v Bruslju razpravljali o sodelovanju med zavezništvom in EU v boju proti tihotapljenju ljudi, pa tudi hibridni vojni in nevarnostih na področju kibernetike. Ob tem se zdi, da veliko nevarnost predstavlja Rusija. 

Ministri za obrambo Nata bodo na drugem dnevu srečanja v Belgiji razpravljali o sodelovanju med zvezo in EU. V središču zanimanja politikov bo podpora zavezništva pri operaciji EU Sophia na območju Sredozemlja, s katero se namerava zajeziti tihotapljenje belega blaga. Ena od skupnih točk sodelovanja je prav tako preprečevanje nevarnosti hibridne vojne ter zaščita pred potencialnimi kibernetskimi napadi, poroča STA. Ključna lastnost hibridne vojne je sicer njena nejasnost, pomanjkanje ločnice med vojno in mirom. Obenem se pojavlja vprašanje, ali je za učinkovito reševanje skupnih izzivov EU potrebna evropska vojska?

Foto: epa, fotografija je simbolična

Foto: epa (fotografija je simbolična)

Kaj je hibridna vojna?
“Stvar je na prvi pogled precej podobna številnim vojnam iz preteklosti, če je ne postavimo v kontekst nejasnosti in nedoločnosti. Hibridna vojna je v samem bistvu nova pogruntavščina, ki se je uresničila še zlasti z ukrajinsko krizo. Ob tem je treba vedeti, da v Ukrajini vojna ne poteka zgolj med provladnimi silami in proruskimi uporniki”, navaja Družina.

Ko ruski vojaki postanejo gverilci ali celo humanitarci 
“V njej se bojujejo že omenjene ukrajinske enote proti domnevnim ‘partizanom’, ki pa so lahko tudi ruski vojaki, preoblečeni v gverilce ali celo humanitarce ali pa preprosto v lokalne civiliste, zato nikdar ne veš natančno, proti komu se vojskuješ. In znano je, da so ti podprti s sodobno rusko vojaško tehniko.”

Še druge razsežnosti hibridne vojne
Ta se med drugim dogaja tudi na informacijskem področju, ob tem pa niso mišljeni zgolj hekerski napadi na pomembne institucije državnega aparata, ampak tudi dogajanje na spletnih omrežjih, kjer se krešejo stališča, ki so naklonjena ruski strani ali ji nasprotujejo, bitke pa potekajo tudi na evropskih tleh, in sicer skozi odvisnost od ruskega plina ter po diplomatskih nišah, skozi teroristična dejanja, še zlasti pa finančne vzvode, s katerimi ruska stran podpira določene politične stranke. Iz te vojne niso izvzete niti velike medijske hiše, na primer Russia Today, CNN ali BBC. Meja med vojno in mirom postane precej nejasna, Družina. 

Potrebujemo skupno evropsko vojsko?
Mnogi Evropejci kot ustrezno sredstvo za spopadanje s trenutnimi skupnimi izzivi, na primer nepredvidljivostjo Rusije in razsežnostmi terorističnih dejanj, vidijo skupno evropsko vojsko. Vendar pa obstaja dejstvo, da bi ta težko odgovorila na problematiko terorizma, za katero so potrebni predvsem profesionalni sodni organi, pa tudi dovolj razvejano omrežje agentov, ki delujejo na terenu. Spet drugi pa razloge za skupno vojsko vidijo v ZDA, kot posledico vmešavanja te države v evropske notranje zadeve, ki ima škodljive posledice za staro celino. Primer so sankcije proti Rusiji zaradi pritiska ZDA, navaja Obramba.

D. M.