fbpx

Putin poziva k miru, medtem ko si priključuje ukrajinske regije in meče bombe na civiliste ter grozi z jedrskim orožjem

Foto: Epa

Ruski predsednik Vladimir Putin je na slovesnosti v Kremlju podpisal dokumente o priključitvi ukrajinskih regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk k Rusiji skupaj s predstavniki proruskih oblasti vsake od štirih regij. Kijev je opozoril, da je “spoštovanje volje ljudstva edina pot do miru” in pozval, naj takoj ustavijo vojaške operacije, poroča STA. Zahod in Ukrajina referendumov ne priznavata. Polotok Krim si je Rusija enostransko priključila že leta 2014, Putin pa je javno izjavil, da bi lahko za obrambo teh ozemelj Rusija uporabila tudi jedrsko orožje. In potem praktično v isti sapi poziva k miru?

“Rezultati referendumov so dobro znani in prepričan sem, da bo zvezna skupščina podprla štiri nove subjekte Rusije, ker je to volja milijonov ljudi,” je uvodoma dejal Vladimir Putin. Rezultate referendumov je označil za “naravno in neodtujljivo pravico” prebivalcev, ki je zapisana tudi v Ustanovni listini Združenih narodov, poroča britanski BBC. “Ukrajinske oblasti bi morale ta izraz volje ljudstva sprejeti z velikim spoštovanjem. To je edina pot do miru,” je poudaril in ponovil, da bo Rusija svojo deželo zaščitila z vsemi sredstvi, ki jih ima, da bi “njenemu ljudstvu zagotovila varno življenje”. Ukrajino je nato pozval, naj nemudoma ustavi vojaške operacije in se usede za pogajalsko mizo.

Včeraj zvečer je ruski predsednik podpisal odloka, s katerima Rusija priznava “državno suverenost in neodvisnost” Zaporožja in Hersona. Odloka sta že stopila v veljavo, saj sta bila že objavljena na uradni zakonodajni spletni strani. Z današnjim slovesnim podpisom pogodb tako priključuje štiri ukrajinske regije (“ljudski republiki” Doneck in Lugansk, Zaporožje in Herson), kjer so nedavno potekali nezakoniti referendumi za priključitev k Rusiji. Neodvisnost Donecka in Luganska je sicer Rusija priznala že februarja tik pred invazijo Ukrajine. Referendumi o neodvisnosti in priključitvi omenjenih ukrajinskih regij Rusiji so potekali nedavno, med 23. in 27. septembrom. Rezultati so bili pričakovani – kar so zagotovili tudi oboroženi vojaki, ki so hodili od vrat do vrat in ustrahovali volilce. Ukrajina in Zahod izida referendumov ne priznavata. “ZDA ne bodo nikoli, nikoli, nikoli priznale poskusa Rusije za priključitev ozemlja v Ukrajini,” je poudaril ameriški predsednik Joe Biden. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da so “psevdoreferendumi” ničvredni in da ne spreminjajo realnosti. “Ozemeljska celovitost Ukrajine bo obnovljena. In naš odziv na priznanje rezultatov s strani Rusije bo zelo oster,” je bil jasen. Spomnimo, Rusija si je sicer že leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim, česar mednarodna skupnost prav tako ne priznava.

Vladimir Putin, Denis Pushilin, Leonid Pasechnik, Yevhen Balitsky, Vladimir Saldo (Foto: epa)

Putin pa je danes v svojem slavnostnem govoru ponovil obtožbe, da si Zahod vse od razpada Sovjetske zveze prizadeva Rusijo spraviti na kolena. “Ne želijo nas videti kot svobodno družbo. Želijo nas videti kot sužnje, zato tudi vodijo hibridno vojno proti nam,” je dejal in dodal, da si Zahod želi prevzeti Rusijo s svojimi valutami in tehnološkim razvojem. Po priključitvi štirih regij si bo po njegovih besedah Rusija prizadevala obnoviti porušena mesta in vasi ter razviti tamkajšnjo infrastrukturo, zdravstvene institucije in šole, pri čemer pa ni omenil, da je to infrastrukturo uničila ravno Rusija. Putin je nato postavil na glavo trditve številnih svetovnih voditeljev, ki so nedavno dejali, da je invazija na Ukrajino ključno vplivala na cene energentov. “Rusija ni izvor energetskih težav Evrope,” je dejal in pojasnil, da je energetska kriza posledica “večletnih napačnih politik”, ki so se odvijale že veliko pred vojno v Ukrajini.

Po poročanju Dela je Putin ob bučnem aplavzu tudi dejal, da Rusijo v resnici potrebujejo Rusi – ne Zahod. Ta, je dejal, hoče Rusijo spraviti na kolena že vse od padca Sovjetske zveze, jo prevzeti in izničiti rusko kulturo. Poudaril je, da je Rusija bogata in ima veliko rudnih in drugih bogastev. Ob tem je priznal, da so sankcije Zahoda in prepovedi uvoza plina njihovo gospodarstvo oslabile. Vladimir Putin je omenil svoje zamere do Zahoda in Ukrajine. Slednjo je pozval k pogajanjem in poudaril, da so se državljani Luganska, Donecka, Zaporožja in Hersona odločili po svoje in da se o priključitvi ukrajinskega ozemlja zdaj ni mogoče pogajati. A to so po poročanju BBC-ja dvomljive trditve, njegova poteza pa je po mednarodnem pravu nezakonita. ZDA in Veliko Britanijo je nato še obtožil sabotaže. Britanci so zanj Anglosasi, ki so pomagali organizirati eksplozije cevovodov.

Ukrajinski predsednik Zelenski je ponoči v videonagovoru Ruse znova pozval, naj se uprejo predsedniku Vladimirju Putinu in ustavijo vojno v Ukrajini. “Da se to konča, morate ustaviti to osebo v Rusiji, ki si želi vojne bolj kot življenja,” je poudaril in pojasnil, da načrtovana kremeljska priključitev štirih ukrajinskih regij ne bo prinesla pričakovanih rezultatov, ampak bo Rusijo neločljivo povezala s katastrofo brezzakonja, kakršna je vladala v regijah, ki so jih proruske sile zavzele leta 2014.

“Kakor koli se morda gesta uradne Moskve zdi le “papirnata”, to niti slučajno ne drži. Putin je svojo napadalno vojno namreč zdaj spremenil v obrambno: aneksijo v času vojne in “na podlagi” popolnoma netransparentnih referendumov, ki so bili v nasprotju z mednarodnim pravom, bo Rusija namreč izkoristila za igranje žrtve. Igranje tistega, ki je bil napaden. In ki se ima – od zdaj naprej seveda na lastnem ozemlju, dejansko pa na ukradeni zemlji – pravico braniti. In to, če citiramo ruskega predsednika, z vsemi sredstvi. Asociacije na morebitno uporabo taktičnega jedrskega orožja so povsem upravičene,” je Boštjan Videmšek zatrdil v Delu in dodal, da je ruska priključitev okupiranih ukrajinskih ozemelj veliko bolj šokirala Zahod kot Kijev, ki je takšno ravnanje Rusije pričakoval in se nanjo pripravljal.

Sara Kovač