Putin se je po nemško- francoskem pritisku vdal: Podaljšali so premirje v Alepu

Foto: epa.

Napeti odnosi med Rusijo in Evropo so močno otežili sredine pogovore ruskega predsednika Vladimirja Putina z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Francoisom Hollandom glede prekinitve napadov na upornike v Alepu na severu Sirije. Evropski velesili sta z novimi morebitnimi sankcijami pritisnili na Putina, da prekinitev ognja podaljša na kolikor dolgo bo mogoče, nakar se je slednji vdal in končno izrazil svojo pripravljenost za takšen scenarij, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruski diplomatski vrh je sicer že pred sredinim sestankom v Berlinu zagotovil, da bodo združene ruske in sirske režimske sile napovedano osemurno prekinitev ognja v Alepu podaljšale na enajst ur; prekinitev ognja je v skladu z mednarodnim pravom začela veljati danes ob 7. uri po srednjeevropskem času. Namen ustavitve oboroženega spopada je, da bi v tem času humanitarne organizacije dostavile pomoč civilistom, ki so ujeti v mestu, omogočile pa tudi njihovo evakuacijo.

Sirska državna tiskovna agencija Sana sicer poroča, da je neimenovan poveljnik sirske vojske odločen prekinitev ognja podaljšati še za tri dni, kar priča o tem, da s Putinovo vojsko niso povsem usklajeni. Želja Rusije je, da bi čimprej prevzela popolno kontrolo nad Alepom, kjer se ji očita tudi vojne zločine. Kot je na sredinem sestanku v Berlinu zatrdila kanclerka Merklova, “so namre ruske sile odgovorne za nečloveško in kruto bombardiranje na severu Sirije”.

Foto: epa.

Foto: epa.

Rusiji grozijo nove sankcije v primeru nadaljevanja ognja
Merklova Putinu očita, da ruske sile v napadih na Alep ne morejo ločiti med teroristi in civilisti, zato v primeru nadaljevanja ognja Rusiji grozi z novimi sankcijami. Trojica se je pogovarjala tudi o ukrajinski krizi, rešitvi ni nič bližje, Putin pa vsaj zaenkrat (še) ne odstopa od svojega dosedanjega stališča. Prav tako se ruski predsednik ni želel zjasniti, za kako dolgo je pripravljen ustaviti ogenj v Alepu, mir pa pogojuje s tem, da tudi sirski uporniki jasno izrazijo svojo pripravljenost za podaljšanje premirja.

Putin je na novinarski konferenci pritisnil tudi na ZDA, katero obtožuje, da si premalo prizadeva ločiti zmerne upornike od terorističnih organizacij, predlagal je skupno oblikovanje nove sirske ustave in predčasne volitve z zahodnimi zavezniki. Toda takšen dogovor je po mnenju Merklove še zelo daleč, saj mora ruski politični vrh najprej dokazati, da stoji za svojimi besedami, prav tako mu nalaga, da odločneje vpliva na sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Nemška kanclerka še napoveduje, da bodo rešitve za sirski oborženi spopad zdaj naloga zunanjih ministrov.

Nemčija za končanje vojne in vrnitev migrantov
Že nekaj časa je jasno, da si Nemčija najbolj želi konca državljanske vojne v Siriji, ki se je v ta del sveta razširila z začetkom Arabske pomladi, saj je v tujino pobegnilo 5 milijonov migrantov, največ prav v Nemčijo, kamor jih je kanclerka Merklova sprva povabila sama. Naraščajoče nasilje v državi, ki raste v skladu s številom migrantov, pa tudi izguba politične podpore, je Merklovo prisilila v spremembo svojega stališča, saj si zdaj želi vrnitve čim večjega števila migrante v domovino. To bo mogoče le, ko v Siriji znova zavlada mir.

O sirskem oboroženem spopadu bo danes na sedežu v New Yorku znova razpravljala Generalna skupščina ZN, nagovoril jo bo generalni sekretar Ban Ki Mun, prek video konference pa iz Ženeve tudi posebni odposlanec za Sirijo, Staffan de Mistura. Zasedanje je zahtevala skupina 70 držav pod vodstvom Kanade, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

L. S., STA

 • althar

  Evropa spet pohlevno igra ameriško marioneto.

  • Franc Šink

   Američani niso nič drugega, kot potomci lačnih in razočaranih Evropejcev. no da pa še malo sužnjev zraven.

   • Demi Zen

    ok

 • Demi Zen

  LOL, dejte no. Pamflete so z datumi za evakuacijo 20-21-22 in mapami koridorjev trosili po vzhodnem alepu ze preden se je putin sestal z merklovo. Seveda je putin pristal na “evetualno{ podaljsanje premirja, saj so se danes v alepu med sabo spopadle frakcije tistih teroristov ki se zelijo evakuirat s frakcijami tistih ki zelijo ostat.

  ko bo padlo tole krizisce (36.212605, 37.195660) bo alepo dejansko padel, tako kot je rekel trump. Vladne sile so le kilometer stran.

  Diplomatski uspeh merklove in hollanda:) Danes so turki direktno napadli YPG, tokrat z dvemi skvadroni bombnikov in nevtalizirali 200 kurdov. res velik uspeh zahodne diplomacije.

  http://www.middleeasteye.net/news/turkey-kills-200-us-backed-kurdish-rebels-syria-258792727

  • Caetano

   Misliš na turški napad na Kurde v Afrinu? Število žrtev s katerim se hvalijo Turki je pretirano. Je pa to še en dokaz kdo jim je glavni sovražnik.

   Medtem proti Mosulu uspešno prodirajo Kurdi s treh strani, iraška vojska pa iz dveh.

   • Demi Zen

    Kurdi so potrdili napad dveh skvadronov na 18 vkopanih kurdskih pozicij, stevila 160-200 ne zanikajo, niti press niti komentatorji.
    Ne vem ce sem uspel razbrat na kateri strani so turki, vsekakor razumem da niso na kurdski in da ne zelijo kurdov na desnem bregu evfrata.

    Zgleda da se vsi vkopavajo in pripravljajo na bitko za mesta na evfratu. Turki sirci in rusi bodo planili na desni breg, americani s kurdi pa na levega ce ne bo kaksnih vecjih presenecenj. in potem bo status quo.

    • stajerc5

     Opala, Rusov pri Mosulu sploh ni!

     • Demi Zen

      mosul se ne nahaja ob evfratu

 • xtc

  Putin je prevarant s figo v žepu;ki se gospodarsko potaplja;seveda se drži MOTA”Premirje je tato ;da se krši”:
  rUSOM JE TREBA ŠE MOČNEJE ZATEGNITI GOSPODARSI ŠTRIK:

 • cosmosjasnovidec

  Tam ne bo nikoli miru tako,da se tudi migranti nikoli ne bodo vrnili.Pa tudi,če bi nastal mir se ne bodo in se bodo v Europi kar zasidrali tako kot so se bosanski musliči pri nas v Sloveniji,ko po koncu vojne tam pri njih niso enostavno hoteli zapustiti Slovenije.Nesposobna vlada pa jih ni nagnala iz nje tako,da so sedaj samo ogromen strošek Sloveniji.
  Lenuhi tako ali tako nočejo delati in vlečejo samo socialo so pa na sramoto ne samo Sloveniji ampak celi Europi z njihovo zaostalostjo in nepismenostjo.

 • indijanka

  Kdo bi razumel manipulacije Merklove? Najprej so bili v Siriji vsi teroristi, najokrutnejši pred katerimi so se migranti zatekli v Evropo. Sedaj so pa zmerni uporniki, ki bodo dopustili, da civili iz Alepa odidejo. Je res obsedena z vladanjem in sedaj taktično rešuje svojo kožo?

 • Franc Novak 1979

  A ja, ko pa Iračani, Turki in Američani napadajo Mosul z miijon prebivalci in 8.000 ISIS-ovci v njem, je pa bombandiranje dovoljeno? Putin je pripeljal drugačno orožje in ga testira, tako da ne rabi letaskih napadov, on je izsilil konec sankcij, da bo imel doma mir, ko bo pa vse orožje preizkušeno, bosta pa Nazierklca in Fašollande dobila svojo porcijo za povraćilo za sankcije. Na Brandenburških vratih bo spet vihrala ruska trobojnica in namesto parade nemške armade bodo častni bataljoni ruskih oboroženih sil korakali po Champs-Élysées (pa jasno porival francoske babe, ki bodo vesele “osvoboditve”)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!