fbpx

Putinov nekdanji zaveznik: Boji se državnega udara, to je leto, ko bo odstopil!

Ruski predsednik Vladimir Putin. Vir: EPA

Putin je hotel, da bi bila podreditev Ukrajine njegov največji dosežek. A posebna vojaška operacija se je razvlekla v brutalno vojno, kjer je s strani veliko manjšega nasprotnika prejel prenekateri nepričakovani udarec. Zaradi tega naj bi bilo veliko njegovih nekdanjih zaveznikov in podpornikov izrazito nejevoljnih, njegova dejanska popularnost med ljudmi pa v prostem padu. Zaradi tega naj bi se bal državnega udara, poročajo britanski mediji, sklicujoč se na anonimne vire, tega pa naj bi nameraval preprečiti s predčasnim odhodom in imenovanjem naslednika. 

Putina naj bi predvsem preganjala usoda libijskega diktatorja Gadafija, ki so se mu proti koncu njegove vladavine uprli domala vsi, po vojaškem posredovanju s strani zahoda, ko je padel njegov režim, pa je svojo pot zaključil v nekakšnem jašku, najprej ranjen s strani vojaških milic NTC (vojaške enote libijske tranzicijske vlade), pokončal naj bi ga kar njegov stražar, ki mu je hotel prihraniti ujetništvo.

Putin naj bi se po upokojitvi iz aktivne politike zatekel v svoj veličasten dvorec ob Črnem morju, od koder bo volitve, ki bodo potekale prihodnje leto, spremljal iz naslonjača. “Ruski despot bo verjetno nominiral enega od njegovih lojalistov, kot so denimo župan Moskve Sergej Sobjanin, predsednik vlade Mihail Mišustin ali pa namestnik načelnika štaba Dimitrij Kuzak,” poroča Jerusalem Post.

Evgenij Prigožin (Foto: Facebook)

Ruski predsednik naj bi postal izrazito oprezen zaradi vzpona Jevgenija Prigožina, enega od lastnikov skupine plačancev Wagner. Ta je že od samega začetka vojne pridobil veliko vpliva in moči, s katero bi lahko Putina odrinil iz vrha Ruske Federacije. Vir, katerega izpoved je prvotno objavil britanski Daily Mail, je povedal naslednje: “Putinov celotni aparat vse bolj opreza za Pirgožinom in se boji, da bo prišel po njih” in dodal, da je čisto možno, da Putin sploh ne bi bil ponovno izvoljen, tudi, če bi kandidiral. Lahko bi skušal ponarediti rezultat, ampak to bi bilo preveliko tveganje za “sistem”.

Rastoče nezadovoljstvo
Britanski vojaški eksperti so že v začetku letošnjega leta ocenjevali, da bi se lahko Putin kaj kmalu (že v roku dveh mesecev) soočil z revolucijo, če se situacija v Ukrajini (za Ruse) ne bi spremenila na bolje. To skušajo doseči s konsistentnimi napadi na ukrajinsko infrastrukturo, napadi na območja poseljena s civilisti in vzdrževanjem konstantnega pritiska na ukrajinsko vojsko. Cilj je streti ukrajinsko moralo in jih prisiliti v vdaji.

Ob tem pa ima tudi sam visoke izgube, zaradi česar namenoma rekrutira nove vojake iz oddaljenih regij. “Putin je precej zaskrbljen zaradi vpliva obsežnih žrtev na mesta, kot sta Moskva in Sankt Peterburg, in zato je veliko časa posvetil novačenju iz nekaterih obrobnih območij, kot je Sibirija,” je povedal anonimni vir in dodal: “Videl sem civilna protestna gibanja brez primere, ki se dogajajo na nekaterih od teh obrobnih območij. Niso deležna veliko pozornosti, ker mediji v Rusiji o tem skoraj ne poročajo,” piše Jerusalem Post.

Gal Kovač