Putinova komisarka za pravice otrok je posvojila ugrabljenega ukrajinskega otroka

Ruska državljanka Marija Lvova-Belova, (Foto: Twitter Euromaidanpress)

Ukrajinsko ministrstvo za zunanje zadeve poziva organe pregona, naj sprožijo primer proti ruski varuhinji človekovih pravic, ki je posvojila otroka, ugrabljenega v Mariupolju. Gre namreč za dejanje, ki močno krši določila Ženevskih konvencij Združenih narodov. 

Odvzem ukrajinskih otrok z začasno zasedenih ozemelj Ukrajine v Rusijo in njihova kasnejša posvojitev s strani ruskih državljanov je groba kršitev zakonodaje Ukrajine, pa tudi Ženevske konvencije o zaščiti civilnega prebivalstva v času vojne iz leta 1949, ki določa obveznost okupacijske oblasti, da otrokom ne spreminja civilnega statusa, in ravno tako krši določila Konvencije ZN o otrokovih pravicah iz leta 1989.

Potem ko je Marija Lvova-Belova, komisarka pristojna za pravice otrok pri predsedniku Rusije, izjavila, da je posvojila ukrajinskega otroka, ki je bil ugrabljen v Mariupolju, se je ukrajinsko ministrstvo za zunanje zadeve na pobudo ministra za zunanje zadeve Dmitra Kulebe odločilo, da sproži začetek postopka zoper rusko državljanko Lvovo-Belovo, katere dejanja kažejo znake kaznivega dejanja pred ukrajinskimi organi pregona.

Od oktobra so ruske okupacijske oblasti prestavile počitnice v šolah v Hersonski regiji in začele voziti ukrajinske otroke na “rehabilitacijo” v prej okupirani Krim. Govora je o 1200 deportiranih šolarjih iz ene regije. Poleg tega Rusi ves oktober v Rusijo vozijo otroke z zasedenih ozemelj regij Doneck in Lugansk. Pred tem so okupatorji podobne akcije izvedli v Mariupolju, Buči, Irpinu, Iziumu, Kupiansku in drugih naseljih.

Veliko otrok je bilo že odpeljanih
Darja Gerasimčuk, komisarka ukrajinskega predsednika zadolžena za področje pravic otrok, je prejšnji teden izpostavila, da je bilo v Rusijo odpeljanih več kot 8.700 ukrajinskih otrok. “Danes imamo podatke o 8.709 otrocih, ki so bili po mnenju njihovih staršev, prijateljev in sorodnikov, identificirani kot prisilno razseljeni ali ugrabljeni,” je po poročanju Radar Armenia dejala Gerasimčukova.

Po njenih besedah poskušajo Rusi otroke, ugrabljene v Ukrajini, čim bolj razporediti po Rusiji, da bi jih bilo težko najti. Ugrabljeni otroci tako postanejo talci okupatorjev. S pomočjo tega pa želijo Rusi starše ugrabljenih otrok privabiti v Rusko federacijo.

Sara Kovač