fbpx

Putinovi pajdaši iz Donecka napovedali usmrtitev Britancev, družinama pa bodo še poslali račun!?

Zajeta Britanca Aiden Aslin in Shaun Pinner (Foto: posnetek zaslona YouTube)

Separatistične sile v vzhodni Ukrajini pospešeno načrtujejo usmrtitev dveh Britancev, Aidena Aslina in Shauna Pinnerja, ki sta se pridružila ukrajinski vojski in so ju moskovske sile aprila ujele blizu Mariupolja.

Proruski uradniki v Ljudski republiki Doneck so sinoči sporočili, da pripravljajo prostor za usmrtitev Britancev. V srhljivi izjavi je pisalo, da bodo Britance ubili s strelskim vodom brez predhodnega opozorila. Datum njihove usmrtitve pa ne bo vnaprej objavljen.

Tiskovni predstavnik Ljudske republike Doneck Denys Pušilin je napovedal: “Vse je pripravljeno. Ne bo javno.” Poslanec ruskega parlamenta pa je v znak posmehovanja Britancem še pripomnil, da ju bodo ubili z britanskim orožjem in naboji, njihovima družinama pa bodo poslali še račun.

Britanca nista bila plačanca
Boleče izjave so bile izrečene dan po tem, ko so v Donecku znova uvedli smrtno kazen kot kazen za najhujša kazniva dejanja. Zapisali so, da bo smrtna kazen služila kot “odvračilni dejavnik od izvrševanja gnusnih zločinov, zlasti zločinov proti “miru in varnosti človeštva”. Zajeta Aiden Aslin iz Newarka v Nottinghamshiru in Shaun Pinner iz Watforda sta bila pred kratkim na sojenju spoznana za kriva, češ da sta “plačanca”.

Foto: Twitter

Obtožbe so lažne, ker sta Britaca in maroški kolega Brahim Saadoun pripadali ukrajinskim vojaškim enotam. Iz tega razloga so po mednarodnem pravu med pridržanjem upravičeni do zaščite. Aslin in Pinner imata tudi dvojno državljanstvo ( britansko in ukrajinsko), saj sta v državi preživela mnogo let. Pred tem je bil 28-letni Aslin član elitnih gardistov, 48-letni Pinner pa v kraljevem angleškem polku. Dodaten zaplet je, da Britanija ne priznava Ljudske republike Doneck, ker gre za odcepljeno republiko znotraj Ukrajine, ki jo podpira Moskva. Grožnje z usmrtitvijo morda predstavljajo rusko zvijačo, s katero se želi Veliko Britanijo prisiliti, da vzpostavi diplomatske odnose z regijo.

Foto: Twitter

Družinski člani se nadejajo zamenjave zapornikov
Pušilin je po poročanju Daily Maila pojasnil, da je sodišče obravnavalo pritožbe, ki jih je trojica vložila 4. julija. “Toda ob zaključku pravnega postopka bodo njihovi primeri predani izvršilni službi v izvršitev s strelskim vodom”, je dejal. Po ruski zakonodaji plačanci nimajo enakih privilegijev kot običajni borci, katerih dobro počutje je potrebno upoštevati v skladu z določili Ženevske konvencije. Družini Aslina in Pinnerja sta britansko zunanje ministrstvo poprosili, naj posreduje v njunem imenu. V največji meri se nadejajo, da bosta njuna sorodnika izpuščena v okviru izmenjave zapornikov.

V priporu v Donecku sta tudi druga dva Britanca, 22-letni Dylan Healy in 35-letni Andrew Hill. Ukrajina in Rusija sta medtem v sporu v zvezi z izvozom žita z vojnega območja, ki ga Kremelj blokira. Pogovori v Istanbulu so po dolgih mesecih predstavljali prvo srečanje uradnikov obeh strani na štiri oči. Ponoven izvoz žita bi močno spodbudil ukrajinsko gospodarstvo.

Sara Kovač