Ruski parlament: Putina bi uradno preimenovali v vladarja

Datum:

Privrženci ruskega predsednika Vladimirja Putina si nadvse želijo, da bi kremeljskega despota imenovali “vladar” in ne “predsednik”, saj želijo s tem utrditi Putinovo avtoriteto v vojni v Ukrajini.

Rusija naj bi si po začetku invazije na Ukrajino, pred skoraj petimi meseci, prizadevala za zamenjavo besed in izrazov. Liberalno-demokratska stranka Rusije (LDPR), ki jo pogosto obravnavajo kot posebej zvesto Kremlju in Vladimirju Putinu, je izrazila vztrajanje, da je preimenovanje “pomembno”.

Nacionalistična stranka, ki jo Kremelj pogosto uporablja za širjenje nekaterih svojih skrajnejših idej, je predlagala spremembo, saj izraz “predsednik” po njihovo še ni “popolnoma zakoreninjen” v Rusiji, poroča državna tiskovna hiša RIA Novosti.

Stranka LDPR je trdila, da jih je uporaba izraza “predsednik” vedno spravljala v zadrego in dodala, da je bil ta izraz prvič uporabljen konec 18. stoletja v ZDA, veliko kasneje pa (se) je razširil po vsem svetu. Tiskovno predstavništvo stranke v spodnjem domu ruskega parlamenta je za tiskovno agencijo Tass sporočilo: “Čeprav ustavne spremembe niso na trenutnem dnevnem redu, še vedno vztrajamo, da je pomembno, da v Rusiji pride do preimenovanja.

Predlagali so dve možnosti preimenovanja: v vladarja ali voditelja države. “V naši državi je to po zgodovinskih standardih na splošno nova beseda in dokler se popolnoma ne uveljavi, jo lahko varno zamenjate. Na primer z besedno zvezo “vodja države” ali besedo “vladar”. Oboje je bližje ruskemu ušesu,” so ob tem pojasnili po poročanju Expressa.

Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto: epa)

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je za Tass dejal: “Gre za novo idejo. O tej zadevi ni nobenega stališča.” Kremelj pogosto s pridom uporablja stranko LDPR, ki ima 22 sedežev v 450-članski ruski Dumi (parlamentu), da prek nje posreduje nekatere svoje skrajnejše zamisli. Dolgoletni vodja stranke Vladimir Žirinovski, ki je stranki vladal tri desetletja od njene ustanovitve leta 1992,  je umrl aprila v starosti 75 let. Bil je znan po svoji odločni podpori ruski vojaški akciji proti Natu in je bil tako blizu Kremlja, da se je Putin celo udeležil njegovega pogreba v moskovski katedrali Kristusa Odrešenika.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...