fbpx

Putinu ob 70. rojstnem dnevu močan padec podpore

Vladimir Putin (epa)

Ruski predsednik Vladimir Putin danes praznuje svoj 70. rojstni dan. Jubilej prihaja v času, ko se vse bolj avtoritarni voditelj sooča z nekaterimi najbolj zastrašujočimi izzivi svojih več kot dveh desetletij na oblasti, saj je vse svoje dosežke zastavil na vedno dražjo in težavno vojno proti sosednji Ukrajini.

Vladimir Putin, rojen 7. oktobra 1952, je leta 2000 postal predsednik Rusije in postal eden najbolj kontroverznih svetovnih voditeljev v novejši zgodovini. Nekateri pravijo, da je junak, ki je rešil Rusijo pred gospodarskimi in socialnimi katastrofami, drugi pa ga imajo za nevarnega tirana, ki je uničil državo.

Kljub neusmiljenemu zatiranju nestrinjanja, ki je večino aktivnih opozicijskih osebnosti pregnalo iz države, obstajajo znaki, da bi lahko bila Putinova leta visokega javnega odobravanja ogrožena, saj vojna v Ukrajini še naprej razkriva slabosti v zelo personaliziranem političnem sistemu, ki izpopolnjeval se je v 23 letih kot predsednik ali premier. Pri spreminjanju ozračja je imela po mnenju javnomnenjske raziskave Levade Centra veliko vlogo vojaška mobilizacija, ki jo je Putin ukazal 21. septembra. Neizzvana vojna Kremlja je sprožila tudi oster odziv Zahoda, ki je uvajal val za valom sankcij proti Rusiji in Ukrajini zagotovil milijarde dolarjev smrtonosne in nesmrtonosne pomoči. Švedska in Finska sta se po desetletjih na obrobju Nata uradno spustili v čezatlantsko zavezništvo. Rusija je bila redko, če sploh kdaj, tako izolirana in odtujena od tolikšnega dela mednarodne skupnosti.

Vladimir Putin (Foto: pa)

Putinov rojstni dan obeležen z zatiranjem neodvisnih medijev
Toda doma v Rusiji se je Putinov položaj do nedavnega zdel skoraj tako trden kot kdaj koli prej, deloma zato, ker je Kremelj več kot eno leto najbolj organizirano in aktivno opozicijo pregnal v ilegalo ali iz države. “Vladimir Putin praznuje svoj 70. rojstni dan, a za neodvisni tisk, ki je dobesedno na robu izumrtja, ni kaj praznovati,” je dejala za RSF Jeanne Cavelier, vodja oddelka RSF za Vzhodno Evropo in Srednjo Azijo. “Ko je postal predsednik na zori 21. stoletja, je imela Rusija še vedno pluralistično medijsko pokrajino in napreden medijski zakon. Dvaindvajset let pozneje je postala ena najnevarnejših držav na svetu za novinarje, ki so se prisiljeni skrivati ​​ali bežati, da bi opravljali svoj poklic, ali se cenzurirati, da bi se izognili aretaciji, ker nočejo sodelovati z oblastmi.”

Po vojaški mobilizaciji Putinu padla tudi podpora. (Foto: epa)

Putinu priljubljenost padla po ukazu vojaške mobilizacije
Čeprav so ankete v Rusiji zelo omejene in jih je je treba v Rusiji razlagati previdno, je Levada Center sodeč po Radio Free Europe beležil Putinovo podporo dosledno  nad 80 odstotkov večino leta 2022. Avgusta je ta številka znašala 83 odstotkov, septembra pa je padla na 77 odstotkov, na to pa naj bi imela največ vpliva prav Putinova vojaška mobilizacija.

Putin je oblikoval nov scenarij, ki uporablja rusko izjemnost, ruski nacionalizem, projekcijo ruske moči v mednarodnem sistemu. (Foto: epa)

V prvih letih svoje vladavine je Putin uporabljal ogromne državne propagandne stroje za promocijo vrednot močne, centralizirane vlade in “diktature zakona”, hkrati pa demoniziral kaotična devetdeseta leta, ko so bile demokracija, svoboda medijev in samoodločba ključne besede. V zadnjih letih pa je Putin “oblikoval nov scenarij, ki uporablja rusko izjemnost, ruski nacionalizem, projekcijo ruske moči v mednarodnem sistemu, kulturni konzervativizem in kritiko Združenih držav kot destabilizirajoče sile v mednarodnem sistemu kot merila za mobilizacijo politične podpore,” je zapisala profesorica politike na univerzi Cornell Valerie Bunce v analizi iz leta 2017 z naslovom Obeti za barvno revolucijo v Rusiji. Takšne taktike “so razdelile rusko opozicijo in jo prisilile, da izbira med domoljubi ali izdajalci”.

In medtem ko naj bi po zapisu Nexte na Twitterju Putinu z naslednjimi besedami voščil njegov prijatelj, somišljenik, beloruski predsednik Aleksdaner Lukašenko: “Kot pravi voditelj velike sile sprejemate uravnotežene in težke odločitve, da bi zagotovili neodvisen razvoj #Ruske federacije, zaščitili tradicijo in vrednote ruskega ljudstva”, se uporabniki Twitterja s tem ne bi strinjali.

Sodeč po komentarjih in zapisih na vprašanje, “kaj bi zaželeli Putinu ob rojstnem dnevu”, so bili komentarji vse prej kot pozitivni.

Ana Horvat