fbpx

Putin s krvavimi rokami do prevzema lastništva največje evropske jedrske elektrarne v regiji Zaporožje

Žrtev napada na konvoj civilnih avtomobilov v Zaporožju (foto: epa)

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo izdal odlok, s katerim je ukazal vladi, naj prevzame lastništvo največje evropske jedrske elektrarne v ukrajinski regiji Zaporožje. Odlok je izdal kmalu po tem, ko je zaključil formalni postopek priključitve regij Herson, Zaporožje, Doneck in Lugansk.

“Ruska vlada bo sprejela ukrepe za vzpostavitev zveznega lastništva jedrske elektrarne Zaporožje in drugih objektov, ki so potrebni za njeno delovanje,” je zapisano v Putinovem odloku. Vsa dovoljenja, izdana jedrski elektrarni in njenim zaposlenim pred 30. septembrom, bodo ostala veljavna, dokler ne bodo izdana nova v skladu z ruskimi zakoni.

Ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom pa je, potem ko je bilo operativno podjetje nuklearke prestavljeno v Moskvo, opozoril, da Rusija ustvarja psevdopodjetja z imeni ukrajinskih podjetij. “Škoda, da poskušajo vpletati tudi ukrajinske jedrske strokovnjake, ki so več kot sedem mesecev junaško delali pod okupacijo v elektrarni v Zaporožju,” je Energoatom zapisal na družbenih omrežjih.

Slavje ob priključitvi štirih regij vključno z Zaporožjem (Foto: epa)

Še pred prevzemom Zaporožja, ko se je Putin pripravljal za podpis dokumentov o priključitvi štirih ukrajinskih regij, pa se je tam zgodil hud napad. Moskovske sile so zadele konvoj civilnih avtomobilov v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine, v katerem je bilo ubitih najmanj 30 ljudi, vsaj 88 pa je bilo ranjenih.  Med pripravami za podpis dokumentov v Kremlju in proslavo v Moskvi so iz okupiranih regij prišle novice o novem napadu na civiliste. Župan mesta Sievierodonetsk Oleksandr Stryuk je sporočil, da je Rusija v bližini Zaporožja napadla humanitarni konvoj s civilisti, ki so prebivalce regije oskrbovali z medicinsko pomočjo, prišli na obisk sorodnikov in iz okupiranih regij prevažali tiste, ki so jih želeli zapustiti. Do napada naj bi prišlo, ko je konvoj skušal vstopiti na območje, ki so ga zasedle ruske in proruske sile.

“Ljudje so stali v vrsti, da bi odšli na začasno zasedeno ozemlje, pobrali svoje sorodnike in jim pripeljali pomoč,” je še dodal guverner. Hkrati je objavil fotografijo, na kateri sta dve koloni uničenih avtomobilov, v bližini pa leži več trupel. Na napad se je že odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je Moskvo obtožil maščevanja za neprekinjen in uspešen ukrajinski odpor proti invaziji. “Tako delujejo le absolutni teroristi, ljudje, za katere v civiliziranem svetu ni prostora,” je dejal in hkrati opozoril, da Putin miroljubne Ukrajince cinično pobija, ker da je že zdavnaj izgubil vso svojo človečnost.

Ljudje bežijo iz Zaporožja. (Foto: posnetek zaslona)

Sara Kovač