fbpx

Računalniški gigant Bill Gates opozarja, da kriptovalute ubijajo ljudi!

Foto: epa

Ustanovitelj računalniškega podjetja Microsoft Bill Gates je izrazil veliko zadržkov glede kriptovalut, ob tem pa izpostavil, da njihova uporaba za nakup nezakonitih drog vpliva na ubijanje ljudi na precej neposreden način.

Prek ameriške zabavne, družabne in novičarske strani Reddit je Gates sicer razpravljal o številnih zadevah, vse od kvantnega računanja, od tega, kako bo avtomatizacija vplivala na družbo, do področja tehnoloških napredkov, ki se jih najbolj nadeja v naslednjem desetletju.

Po tem, ko je uporabnik Reddita Askur 1337 zastavil Gatesu vprašanje o tem, kaj meni glede kriptovalut, se je tehnološki milijarder odzval z previdnostjo, ob tem pa opozoril na svojo zaskrbljenost glede njihove anonimnosti ter vloge pri povzročanju smrti. “Zaradi anonimnosti, ki jo te ponujajo svojim uporabnikom, so lahko kriptovalute, kot je bitcoin, uporabljene za nakup fentanila in drugih zdravil na temnem spletu,” je dejal Gates in jih opisal kot redko tehnologijo, ki je povzročila smrti na dokaj neposredni način.

Foto: iStock

Fentanil je močan sintetičen opioid, ki je povezan s porastom smrti v ZDA. Ameriški predsednik Donald Trump se je s podpisom zakona zavzel za ustavitev širjenja fentanila z namenom, da zagotovi dodatna sredstva ameriškim carinskim agencijam za nakup prenosnih naprav, ki zaznavajo prisotnost nezakonite substance pri potnikih, v pošti in paketih.

Sporna se mu zdi anonimnost
Gates se pri tem ni ustavil glede kritiziranja kriptovalut. “Glavna značilnost kriptovalut je anonimnost. Mislim, da to ni dobra stvar,” je pripomnil in dodal, da je zmožnost vlade, da pride na sled pranju denarja, davčnim utajam in financiranju terorizma, dobra stvar.

N. Ž.