fbpx

Računalniški serviser, ki je predal prenosnik Hunterja Bidna FBI zaradi blatenja njegovega imena s hekerjem toži Twitter!

Sin demokratskega predsedniškega kandidata v ZDA Hunter Biden. (Foto: wikimedia commons)

Računalniški serviser iz ameriške zvezne države Delaware, ki je odgovoren za razkritje vsebine prenosnega računalnika sina Joea Bidena – Hunterja Bidna, ki se je nahajala na njegovem trdem disku, toži Twitter zaradi obrekovanja. Ob tem je pojasnil, da ga je platforma krivično označila za “hekerja” ter mu tako uničila posel. Do neljube situacije je prišlo potem, ko so se informacije s trdega diska znašle v New York Postu. 

Računalniški serviser John Paul Mac Isaac toži Twitter, ker ga je javno po krivici označil za hekerja. Podatke, ki jih je našel na trdem disku prenosnega računalnika, in ki je pripadal sinu Joea Bidna, Hunterju Bidnu, so bili oktobra objavljeni v New York Postu. Twitter je zgodbo cenzuriral, onemogočil njeno skupno rabo in zapisal, da novica temelji na informacijah, ki so bile potencialno pridobljene s hekerskim vdorom, poroča RT.

Kot ob tem pravi Mac Isaac se ga je spletni gigant odločil očrniti s tem, da je heker, zato se je odločil tožiti družbo za obrekovanje. Računalniški strokovnjak ob tem trdi, da je bil primoran zapreti svoje podjetje zaradi negativnih ocen, potem ko je Twitter s svojo podlo potezo dosegel, da ga v družbi sedaj vidijo kot hekerja. Računalničar je obenem prepričan, da je multinacionalka s to potezo ravnala zlonamerno, zato skuša po sodni poti od nje iztirjati 500 milijonov dolarjev, zaradi nastale škode ob svojem hkratnem javnem umiku s Twitterja. 

Hunter in Joe Biden (Foto: epa)

Mož ob tem pojasnjuje nastalo situacijo. Kot pravi mu je sin novoizvoljenega predsednika prinesel prenosni računalnik leta 2019, vendar usluge ni poravnal, s Hunterjem pa mu ni več uspelo vzpostaviti stika. In še preden ga je predal FBI, je naredil kopijo trdega diska ter jo izročil Robertu Costellu, sicer odvetniku zaveznika Donalda Trumpa, Rudyja Giulianija. Po tem dogodku je Trumpov nekdanji svetovalec Steve Bannon razkril obstoj trdega diska New York Postu, Giuliani pa je mediju priskrbel njegovo kopijo. Mac Isaac menda sploh ni vedel, da je NYP prejel občutljive informacije, ali da bo prišlo do objave zgodbe.

Hunter Biden se je ukvarjal z umazanimi posli, ko je bil njegov oče Joe podpredsednik v administraciji Baracka Obame 

Zgodba je sicer prerasla v eno izmed največjih afer pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA. Kot je znano, so bila na trdem disku shranjena zasebna elektronska sporočila, s podrobnimi opisi spornih poslov sina priznanega ameriškega politika, ki so se odvijali prav v času, ko je njegov oče služboval kot podpredsednik tedanjega predsednika Baracka Obame. Osrednji mediji so informacije zavrnili kot gradivo pridobljeno s hekerskim vdorom, navkljub pomanjkanju kakršnihkoli dokazov v podporo tej trditvi.

Potem, ko je v sredo, 9. decembra 2020 v javnost prišla informacija, da Hunterja preiskujejo zaradi utaje davkov, se je v preiskavi znašel tudi Bidnov brat, James Biden. Po poročanju Politico je zvezna preiskava povezana s sinom nekdanjega ameriškega podpredsednika Hunterjem veliko večja, kot pa bi bilo možno razbrati iz Bidnovih izjav. Poleg tožilstva v Delawaru naj bi se s preiskovanjem davkov Hunterja ukvarjali tudi v Južnem okrožju New Yorka. Preiskovalci v Washingtonu in Delawaru naj bi se vse od lanskega leta ukvarjali z iskanjem povezav potencialnega pranja denarja in Bidnovimi vezami v tujini. V tem kontekstu je potrebno še posebej izpostaviti Bidnove kitajske veze.

Domen Mezeg