fbpx

Radikalizirani otroci ISIS: Velika Britanija se sooča s problemom, ki mu ni videti konca

(vir: twitter)

Iz Velike Britanije prihajajo poročila, kako so starši v času strahovlade ISIS s sabo v Sirijo odpeljali tudi otroke, ki so v nekaterih primerih imeli komaj dve leti. Zdaj so ti otroci spet v Britaniji, a zato močno radikalizirani.

Preiskava družinskega sodišča je razkrila, da so bili nekateri izmed radikaliziranih otrok izpostavljeni islamistični indoktrinaciji že doma v Veliki Britaniji, z njihovo selitvijo v Islamsko državo pa se je vzorec vedenja samo še okrepil.

Ena od najstnic iz vzhodnega Londona, ki so jo odstranili iz letala za Sirijo, naj bi po poročanju Breitbarta postala nedovzetna za “brutalnost in smrt” zaradi velike količine propagande Islamske države, ki ji je bila izpostavljena. Na njenem naslovu so policisti našli veliko zbirko propagandnega materiala. Predsedujoči sodnik Hayden pa je povedal, da česa tako pretresljivega ni slišal ne od otroka ne od odraslega. “Povedala mi je, kako je nasilna obglavljanja, streljanja v glavo in slike masovnih pobojev sploh več ne ganejo.”

Otroci žrtve svojih islamističnih staršev
5-letnemu dečku so tako sprali možgane, da je ob pogledu na mimoidoče ženske, ki niso nosile burke ali kakega drugega prekrivala, vpil “sramota”. 5-letna deklica je prepevala pesem, ki jo je slišala od staršev in ki poveličuje Osamo bin Ladna, številka pin telefona njene matere pa je bila 0911, kar je navezava na teroristični napad v New Yorku 11. septembra 2001, ko sta padla dvojčka.

Eden od radikaliziranih otrok (vir: twitter)

A najbolj moten od vseh naj bi bil primer 2-letnega fantiča, ki ga je mati vzela s seboj v od ISIS okupirano Rako, kjer je oblečen kot eden od teroristov poziral poleg AK-47. Ko se je leta 2015 vrnil nazaj v Britanijo, sta ga pregledala zdravnik in socialna delavka. Sodišče je ugotovilo, da fantič kaže znake zapoznelega komuniciranja ter močno zanimanje za strelno orožje ter “streljanje ljudi”. Otroka so odvzeli staršem in ga dali v varstvo starih staršev.

Britanske oblasti raje kot teroriste preganjajo novinarje
A to je samo ena od takšnih zgodb. Dejstvo ostaja, da se je od propada ISIS-a v državo vrnilo več kot 23 tisoč džihadistov, za katere oblasti domnevno nimajo sredstev, da bi jih nadzirali. Ob tem najbrž velja spomniti, kako po drugi strani imajo več kot preveč sredstev, časa in volje za preprečevanja vstopa v državo neodvisnim novinarjem, ki so kritični do islama, kot sta Lauren Southern ther Brittany Pettibone.

Ivan Šokić