fbpx

Razkrito, zakaj številni Američani sovražijo Hillary Clinton

Foto: epa

Številni Američani so zelo jezni na svoje politične ustanove. Hillary Clinton zaradi njene navezanosti na Washington vidijo kot idealno tarčo, nad katero lahko stresajo svojo jezo. Jeza za to pa ima vsekakor ustrezne temelje, saj Američani predsednika Obamo in člane Kongresa obtožujejo zaradi neizpolnitve svojih obljub. 

Republikanski volivci se pritožujejo zaradi večje nacionalne porabe in zaradi večanja državnega dolga. Demokrati, ki so glasovali za Obamo, ga obtožujejo zaradi njegove nezmožnosti, da bi zakone spravil skozi Kongres. Neodvisni volivci, ki niso pristaši ne demokratov kot tudi ne republikancev, pa se pritožujejo zaradi nenehnega neizprosnega in neprestanega prerekanja.

Trump dobro izkorišča vsesplošno nezadovoljstvo
Kot politični izobčenec je Trump zelo dobro izkoristil to nezadovoljstvo. Res je, da so številni njegovi podporniki iz republikanskih vrst, številni neodvisni volivci pa prihajajo iz zveznih držav Florida in Ohio, med nekaterimi podporniki pa je mogoče najti celo demokrate.

Foto: epa

Foto: epa

Jedro Trumpovega uspeha predstavlja njegova zmožnost absorbiranja brezoblične jeze v svojo politično identiteto. Tako je postal kandidat vseh jeznih in razočaranih in Clintonovo pretvoril v kandidatko s statusom quo.

Druga stvar, ki Clintonovi škodi in Trumpu koristi, je tudi področje gospodarstva

Čeprav se je recesija končala in stopnja brezposelnosti padla, številni Američani tega ne čutijo. Njihov dvom nastaja zaradi vedno manjše stopnje zaposlovanja in zaradi naraščajočega števila Američanov, ki opravljajo delo z zgolj polovičnim delovnim časom.

Ne glede na to, kaj si kdo misli o njegovi politiki ali osebnosti, je mogoče videti, da je Trump uspešno izkoristil ta dvom, ki vlada v gospodarstvu v svoj prid, poroča CNN.

Foto: epa

Foto: epa

Za upad delovnih mest v ameriški proizvodnji je Trump okrivil Kitajsko in prosto trgovino, pri čemer je ignoriral tehnološki napredek. Ta populizem, dostavljen z jezo in karizmo, predstavlja njegovo nepremagljivo moč, ki jo s pridom uporablja v boju proti svoji nasprotnici.

Trump obljublja, da bo nazaj pripeljal sto tisoče delovnih mest. V naslednjem stavku pa napada Clintonovo, da je bolj usmerjena k globalnemu liberalizmu kot pa k ameriškim delavcem. To strategijo je Trump uporabil za dober učinek v razpravah.

Trumpovo karizmo ne gre podcenjevati, ko gre za gospodarstvo. Medtem ko ga nekateri Američani vidijo kot zlobnega narcisa, on ponuja enostavne možnosti in samozavestno vodstvo. Trumpova ekonomska sporočila so nekaj, kar ljudje želijo slišati, saj le ta dokazano delujejo.

Clintonova je skregana s poštenostjo
Sporno financiranje Clintonove fundacije s strani držav, ki podpirajo Islamsko državo, vpletenost v igro za stolčke na ameriškem State Departmentu v zameno za sredstva fundaciji, astronomsko dragi govori Hillary na Wall Streetu, financiranje poroke njene hčerke iz denarja dobrodelne organizacije in ostalo nikakor ne govorijo v prid slovesa poštenosti Hillary Clinton. Trump tako Clintonovo brez težav upodablja kot karikaturo pajdašev v Wahingtonu.

Foto: epa

Foto: epa

Glede na to, da Clintonova za svoja ravnanja ne kaže posebnega obžalovanja, to Trumpu koristi pri oblikovanju nenavadne pripovedi za volivce: mogoče vam ni všeč način njegove retorike, ampak vsaj govori, kar misli, Clintonova pa je navadna lažnivka.

Trump ljudem daje občutek, da jih bo zaščitil
Ena izmed najpomembnejših zadev, ki so v škodo Clintonove in v korist Trumpa, je identitetna politika. Ne glede na to ali predlaga prepoved muslimanske vere, gradnjo zidu na mehiški meji ali grožnje proti Islamski državi, daje volivcem občutek, da jih bo zaščitil.

Clintonovi škodi goreče zagovarjanje proste trgovine v preteklosti

Ameriška družba je vedno bolj raznolika in svet vedno bolj nevaren. Za Američane, ki se vedno bolj osredotočajo na plačevanje računov, Trumpova retorika uperjena proti tujcem, ki kradejo delovna mesta ali ogrožajo njihova življenja, predstavlja temo, pri kateri jim poči živec.

Delno je potrebno za to kriviti Obamo. Njegova propadla zunanja politika in njegov predrzen odnos do zakonodaje o priseljevanju je razjezila številne volivce; diskreditiral je nekdanjega člana kabineta Clintona.

Foto: epa

Foto: epa

Clintonova lahko samo sebe krivi za uspeh Trumpa. Če pogledamo na primer prosto trgovino: Trumpov pogled je uperjen proti prosti trgovini in to ga je na podlagi podatkov anket zavihtelo na vrh v zvezni državi Ohio. Namesto, da bi Clintonova razložila, kako prosta trgovina stotini milijonov Američanov zmanjšuje stroške na letni ravni, se je odločila za umik.

Včasih je bila Clintonova goreča zagovornica proste trgovine, danes pa je nekje vmes, zaradi česar ji nihče ne verjame. Clintonova edina graja tukaj je, da se pritožuje nad Trumpovim navezovanjem stikov na Kitajskem.

Foto: You tube.

Foto: You tube.

Trump po drugi strani pravi, da to predstavlja njegov dober občutek za posel in da bo naredil stvari drugače, ko bo postal predsednik. Njegovi podporniki, med katerimi so tudi iz vrst demokratov in neodvisnih volivcev, mu priznavajo v dobro, da opozarja tudi na dvom. Metaforo predsedniške kampanje 2016 tako predstavlja: Trumpova ponarejenost zastrta s politično karizmo proti konstantnim političnim kalkulacijam Clintonove.

Obstaja možnost, da Trump zmaga na predsedniških volitvah in če se bo to zgodilo, bodo obstajali dobri razlogi za to.

N. Ž.