George Soros vpleten v financiranje legalizacije splava na Irskem, večina medijev pa molči

Foto: epa

Irska predstavlja eno izmed redkih evropskih držav, kjer ustava državljankam prepoveduje splav, razen če je življenje nosečnice ogroženo. Spomladi prihodnje leto se obeta referendum, na katerem bodo Irke in Irci odločali o tem, ali bo splav dovoljen ali ne, zato ne čudi, da se bo v kampanjo vmešal tudi kontroverzni milijarder George Soros, ki je znan po svojih liberalistično ideoloških ciljih. 

Na Irskem se je nedavno izkazalo, da te mediji ne vzamejo pod drobnogled, če si zagovornik splava. Glede financiranja kljub kršitvi zakonodaje brez problema zamižijo na obe očesi. Med tremi ”pro-choice” skupinami, ki so na Irskem od Soroseve organizacije Open Society prejele denar v višini pol milijona ameriških dolarjev, so Abortion Rights Campaign, Združenje Irish Family Planning in irski Amnesty International. Sicer se nesramno bogat Soros poleg kampanje ”pro-choice” zavzema tudi za liberalizacijo zakonov o drogah.

Financiranje je bilo razkrito lani
Novica o Sorosevem financiranju je na plan prišla lani, potem ko so bili razkriti tudi dokumenti organizacije Open Society. Razkrili so, da so prej omenjene tri organizacije prejele denar z izrecnim namenom, da dosežejo razveljavitev zakona ”pro-life”. V dokumentu je pisalo: “Z zmago nad enim najbolj restriktivnih zakonov o splavu na svetu bi lahko vplivali na druge močno katoliške države v Evropi, kot je Poljska, saj bi s tem dokazali, da so spremembe mogoče tudi v zelo konservativnih državah.”

Foto: iStock

Amnesty International vztraja, da kampanja ni politične narave
O tem, da je financiranje kršilo zakon v dveh točkah, ker je bilo veliko višje od 2500 evrov in je bilo iz tujega vira, je korektno poročal le The Irish Independent, v drugih medijih je bila novica le obrobno obravnavana ali pa sploh ne. Zaradi pritiskov javnosti je skupina Abortion Rights Campaign po navedbah Irish catholica vrnila prejeti denar, medtem ko se glede tega Združenje Irish Family Planning še vedno pogaja, pa Amnesty International poudarja, da njihova kampanja ni politične narave, ampak predstavlja kampanjo, ki zagovarja spoštovanje človekovih pravic.

Če bi tolikšno vsoto od Georgea Sorosa prejele skupine ”pro-life”, bi se zagotovo oglasili vsi mediji, ki bi zgodbo uvrstili na naslovnico. Poleg tega bi neprestano zvonili telefoni, oglasili pa bi se tudi politiki, ki bi zahtevali odgovornost.

N. Ž.