fbpx

Razkrivamo, kako si je Soros nagrabil bajno bogastvo, s katerim danes financira levičarje!

Znano je, da si je milijarder Soros nakopal sovražnike prav povsod, kjer je deloval s svojimi organizacijami. A manj se govori o tem, kako si je nakopal bajno bogastvo ter premoženje, s katerim danes zalaga levičarje po vsem svetu in se vmešava v delovanje številnih držav. Med drugim ga obtožujejo tudi sodelovanja z nacisti, prav tako pa se je Britancem v spomin vtisnil kot človek, ki je zrušil tamkajšnjo centralno banko.

George Soros se je rodil judovski družini v Budimpešti 12. avgusta 1930 in sicer kot Schwartz György. Njegova družina je priimek spremenila v Soros kasneje, nacistično okupacijo pa so preživeli v Budimpešti in sicer s pomočjo lažnih identitet. Leta 1947 so pred komunizmom pobegnili v London, kjer je Soros leta 1954 zaključil London School of Economics. Kot navaja Express, se je dve leti kasneje preselil v New York, kjer je leta 1973 ustanovil hedge fund Quantum in hitro obogatel s špekulacijami na finančnih trgih. Rad se pohvali: “Moj uspeh na finančnih trgih mi je dal veliko raven neodvisnosti, višjo kot pri drugih ljudeh.”

Živel je razuzdano zasebno življenje, s špekulacijami pa si je nagrabil bajno bogastvo
Leta 2011 naj bi se upokojil in posel je formalno predal svojima sinovoma, a po vsej verjetnosti iz ozadja še naprej vleče vse niti. Tekom svoje kariere si je nakopal bajno bogastvo, med drugim je lastnik graščine v Southamptonu, na Manhattnu je imel luksuzno stanovanje, prav tako pa ima v New Yorku še stanovanjski kompleks. A največji del premoženja so lastniški deleži, njegova skupna vrednost se ocenjuje na kar 8,3 milijarde dolarjev. Poročen je bil kar trikrat, in sicer najprej z Annaliese Witschak od leta 1960 od 1983, nato z zgodovinarko Susan Weber od leta 1983 do 2005 ter nato še s Tamiko Bolton, s katero se je poročil leta 2013. Je oče petih otrok, najstarejši se je rodil leta 1963, najmlajši pa leta 1988.

George Soros in Milan Kučan (vir: twitter)

S špekuliranjem uspel zrušiti britanski funt, obtožujejo ga tudi kolaboracije z nacisti
Soros se je v spomin Britancev vtisnil kot človek, ki je zrušil britansko centralno banko. Leta 1982 je več mesecev krepil svojo kratko pozicijo v britanskem funtu, katere vrednost je do 16. septembra dosegla kar 10 milijard funtov. Ta dan se je v zgodovino zapisal kot črna sreda, Soros pa se je okoristil na račun tega, da do tega dne britanska vlada ni bila pripravljena uravnati obrestnih mer s tistimi ostalimi državami v okviru mehanizma menjalnih tečajev (ERM), niti ni bila pripravljena sprostiti tečaja svoje valute. Velika Britanija je nato le devalvirala funt, pri čemer je državna blagajna izgubila 3,4 milijarde funtov, Soros pa je profitiral v višini milijarde funtov. Pogosto se sooča z obtožbami, da je tekom nacističnega režima na Madžarskem oblasti predajal Jude, sam pa se je polastil njihovega premoženja.

Orban vs Soros (vir: twitter)

Kot madžarski Jud ni dobrodošel niti na Madžarskem niti v Izraelu
Svoje premoženje je pospešeno pričel unovčevati v okviru Open Society Foundations, s pomočjo katere financira levičarske organizacije in politike v več državah. Tako ga je skupaj z njegovo fundacijo že leta 2017 iz Rusije nagnal Vladimir Putin, prav tako pa sta mu zaradi vmešavanja v notranje politike držav tudi madžarski premier Viktor Orbán in izraelski premier Benjamin Netanjahu zaprla vrata. Sorosevi privrženci vsako kritiko njegovega delovanja takoj označijo za antisemitizem in skušajo prikazati, kot da nasprotovanje njegovim pogledom in delovanju izhaja iz sovraštva do Judov. Pričakovano Soros ni preveč priljubljen niti v Veliki Britaniji, kot tudi ne v Združenih državah Amerike, predsednika Donalda Trumpa je namreč označil kar za nacista.

Rok Krajnc