fbpx

Razmere v Grčiji popolnoma ušle izpod nadzora: Migranti požgali kamp, se spopadli s policijo in gasilci ter situacijo izkoristili za pobeg!

Foto: iStock

V nedeljo so v Grčiji migranti zopet zanetili grozljiv izgred, v katerem sta umrli najmanj dve osebi. Na grškem otoku Lezbos so namreč požgali kamp, ki ga je država postavila zanje, da bi imeli streho nad glavo. Ko so prispeli policisti in gasilci, so se spopadli še z njimi in jim niso pustili pogasiti ognja.

Po poročanju policije sta v taboru Moria umrla otrok in ženska. Pet migrantov pa so morali reševalci odpeljati v bolnišnico zaradi hudih poškodb, ki so jih utrpeli v požaru in v boju s policijo in gasilci.

Število žrtev še ni jasno, saj je eden od očividcev povedal, da je videl goreti tri osebe, ko se je plamen širil še na druge stanovanjske objekte. Policija je sporočila, da so migranti požar zanetili okoli petih popoldne, ko pa so prispeli policisti, jim niso dovolili gasiti ognja, ampak so se spustili z njimi v spopad.

Migranti so izgred izkoristili, da bi zbežali iz kampa. Več policijskih enot so nato poslali na prizorišče, saj so se spopadli tudi med seboj in z lokalno policijo. “Razmere so izjemno napete,” je dejal župan Lezbosa Stratis Kytelis. Vsakodnevno prihaja veliko število migrantov, tako da so kampi prenapolnjeni. Kamp je zasnovan za tri tisoč migrantov, trenutno pa jih je tam kar 13 tisoč. Oblasti so prepričane, da so razmere izven kontrole. Le prejšnji mesec je z ladjami prišlo na novo sedem tisoč migrantov.

Foto: Twitter

Število ilegalnih migracij se nekontrolirano povečuje. Nedavno jih je dnevno prišlo 60, zdaj pa je število precej večje, pride kar 278 migrantov povprečno na dan. Le v tem letu je v Grčijo prišlo najmanj 22 tisoč migrantov. Grška vlada je v nedeljo sporočila, da nameravajo uveljaviti nov zakon za azile.

Lana Božič