fbpx

[Video] Razmere v Hongkongu se zaostrujejo: Kitajska ob meji že kopiči vojsko, mnogi svarijo, da se lahko ponovi Tiananmen!

Kitajska vojska v mestu Shenzhen, nedaleč od Hongkonga (Foto: epa)

Po tem, ko v Hongkongu že več mesecev potekajo protesti proti zakonu o izročanju Kitajski, tamkajšnje komunistične oblasti očitno že povsem izgubljajo potrpljenje. V neposredni bližini Hongkonga so namreč izvedle vojaške vaje, s katerimi želijo jasno pokazati na možnost invazije. Vsi se sprašujejo, ali bi se lahko ponovilo leto 1989, ko je na Trgu nebeškega miru v Pekingu zaradi vojaškega posredovanja življenje izgubilo več tisoč protestnikov, ki so pozivali k svobodi in demokraciji.

Razmere v Hongkongu se še naprej zaostrujejo. Po tem, ko se tam že več mesecev vrstijo protesti proti zakonu o izročanju Kitajski, ki bi komunističnim oblastem v Pekingu omogočil pregon političnih nasprotnikov in kritikov oblasti, namreč spletni portal Mail Online sedaj poroča še o množičnem kopičenju kitajskih vojaških sil tik ob meji s tem posebnim administrativnim območjem.

Kitajska kaže mišice
Po navedbah ameriških obveščevalnih služb se kitajske čete vedno bolj selijo na mejo, na možnost kitajske invazije pa je med drugim opozoril tudi ameriški predsednik Donald Trump. Nevarnost eskalacije dokazujejo tudi posnetki iz mesta Shenzhen, ki je od Hongkonga oddaljeno manj kot 40 kilometrov. Prikazujejo namreč vojaške vaje, ki jih je Kitajska tam izvedla pretekli teden, na njej pa je sodelovalo kar 12 tisoč vojakov z različnimi vojaškimi helikopterji, oklepniki in drugimi vojaškimi vozili. Več kot očitno torej je, da Peking po več mesecih stalnih protestov v Hongkongu izgublja živce in želi tudi na takšen način prikazati svojo moč.

Leto 1989 kitajske komunistične oblasti s silo zatrle proteste na Trgu nebeškega miru
Zaradi kopičenja kitajske vojske v neposredni bližini Hongkonga se številni sprašujejo, ali se utegne ponoviti leto 1989, ko je Kitajska surovo zatrla proteste na Trgu nebeškega miru v Pekingu, na katerih so demonstranti iz vrst študentov, intelektualcev in delavcev pozivali k svobodi in demokraciji. Omenjeno seveda ni bilo všeč kitajskim komunističnim oblastem, ki so nad protestnike poslale vojsko. Ta je v noči s 3. na 4. junij leta 1989 nasilno zatrla demonstracije, pri čemer naj bi življenje izgubilo kar 3 tisoč protestnikov.

Trg nebeškega miru (Foto: Wikipedia)

Morebitna invazija bi za Kitajsko imela hude gospodarske posledice
Ali se bo tudi sedanji kitajski predsednik Xi Jinping odzval podobno, kot so se takratne kitajske komunistične oblasti, je seveda težko napovedati, sploh, ker samo ustrahovanje še ne pomeni, da bo do posredovanja kitajskih sil tudi dejansko prišlo. Ne glede na to pa je očitno, da gre kitajskim oblastem dejstvo, da prebivalci Hongkonga na protestih vseskozi poudarjajo, da niso Kitajci, še kako v nos. Po drugi strani pa prav ta nacionalni vidik onemogoča, da bi se glavno sporočilo protestov, želja po demokratičnosti in prenehanju sistematičnega kršenja človekovih pravic, bolj širilo tudi po drugih delih Kitajske.

Xi Jinping (Foto: epa)

Trump prepričan, da je v Hongkongu do rešitve možno priti po mirni poti
V prid temu, da do invazije vendarle ne bo prišlo, sicer govori predvsem to, da je Hongkong za Kitajsko še kako pomemben z gospodarskega vidika. Tam se namreč nahajajo sedeži številnih multinacionalk, kar je za kitajsko gospodarstvo ključnega pomena. Morebitno vojaško posredovanje bi torej zmanjšalo gospodarsko moč te države česar pa si njeni voditelji zagotovo ne želijo. Že tako imajo namreč težave zaradi trgovinske vojne z ZDA, ki jo je sprožil Trump. Ta sicer obljublja, da bo trgovinski sporazum s Kitajsko sklenil šele po tem, ko bo ta na miren način rešila krizo v Hongkongu. Obenem poudarja, da je prepričan, da Xi Jinping želi in je sposoben hitro ter humano rešiti težave v Hongkongu.

Rajko Golob