Realnost slovenskih javnomnenjskih anket: Evropska komisarka Violeta Bulc v Sloveniji med najbolj priljubljenimi, v EU med najslabše ocenjenimi

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc. Foto: sta

Agencija za javne zadeve in komunikacije Burson Cohn & Wolfe (BCW) je v sodelovanju z Euractivom objavila rezultate ocene dela evropskih komisarjev za obdobje 2014-2019. Ti so za Violeto Bulc porazni. Delo slovenske komisarke je kot uspešno prepoznala manj kot četrtina vprašanih.

Slovenska komisarka za promet Violeta Bulc se po rezultatih slovenskih javnomnenjskih anketah uvršča v sam vrh priljubljenosti, njeno delo na podlagi ankete, v kateri je sodelovalo okoli 1.800 državljanov iz 28 držav EU, pa zgolj 24,4 odstotka ocenjuje kot uspešno.

To že samo po sebi dovolj pove o realnem stanju anket priljubljenosti v Sloveniji. Pomenljiv pa je tudi podatek, da je bilo od 30 evropskih komisarjev zgolj delo ene komisarke ocenjeno pozitivno. Najvišjo podporo je tako zabeležila danska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, katere delo je kot uspešno ocenilo 50,2 odstotka vprašanih.

Večina vprašanih ne ve, kaj dela Bulčeva v Bruslju
Od 1.563 vprašanih, ki so si vzeli čas, da bi ocenili delo slovenske komisarke, jih je kar 41,91 odstotka raje, kot da bi podali oceno, obkrožilo, da “ne vedo” dovolj o njenem delu. Odstotek posameznikov, ki ne vedo, kaj sploh Bulčeva dela v Bruslju, je tako med višjimi.

Danska evropska komisarka za konkurenco Margareth Vestager (Vir: Twitter)

Vsekakor so zanimiva mnenja vprašanih glede drugih vprašanj, ki so jih zanje pripravili v anketi. Tako pri BCW ugotavljajo, da 37 odstotkov vprašanih nima mnenja o načinu izbire evropski komisarjev, medtem ko jih kar 32 odstotkov meni, da bi morali trenutni način izbire opustiti.

38 odstotkov vprašanih meni, da bi se morala Evropska komisija v naslednji sestavi osredotočiti na okolje in podnebje, 28 odstotkov jih meni, da bi morala delati na večji demokratičnosti EU, in 24 odstotkov jih meni, da je najpomembnejše vprašanje migracij.

Večina vprašanih bi uvedla spolne kvote
Kar 54 odstotka vprašanih podpira uvedbo kvot na podlagi spola pri izbiri evropskih komisarjev. Vestagerjeva je zato že pozvala države članice EU, da ob naslednji sestavi EU-komisije predlagajo tako moškega kot žensko. Izgleda, da bo v EU kmalu veliko pomembnejše od usposobljenosti to, kaj se skriva med nogami. Toliko o “vladavini tehnokratov”, ki se počasi, a vztrajno vedno bolj spreminja v nočno moro bruseljskega aparatčika.

(Foto: iStock)

Tako niti ne preseneča, da si kar 49 odstotkov vprašanih želi več etnične raznolikosti v Evropski komisiji. Z drugimi besedami, želijo si Neevropejce, ki bodo vladali Evropejcem. Zanimivo pa kar 58 odstotkov vprašanih meni, da bi morali zmanjšati število evropskih komisarjev. Z odhodom Velike Britanije iz EU se to dejansko lahko uresniči, saj je politika EU, da vsaka država dobi vsaj enega komisarja.

Ivan Šokić